VIDEO: Novinkou letošního jara jsou v Jihlavě sdílená kola

JIHLAVA – Již od zítřka budou v jihlavských ulicích k zapůjčení sdílená kola. Jako další dopravní prostředek je budou lidé moci využívat jak pro cesty do zaměstnání, tak pro volnočasové aktivity. Prvních 15 minut jízdy bude zdarma.

Ve městě se od 1. dubna objeví 112 modrých sdílených kol značky Nextbike. Zájemci je najdou na přibližně 50 stanovištích, a to jak v centru města, tak v jeho okrajových částech, kolem řeky i na kopcích. Kola bude možné vypůjčit a vrátit u obchodů a služeb, kulturních institucí, úřadů, v sídlištích nebo u středních škol a zastávek.

Staňte se členy FB skupiny Život v kraji Vysočina a žádná zpráva vám neunikne. Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv

„Sdílená kola budou mít osm převodů, cyklisté se tak nemusejí bát stoupání. V Jihlavě je to od řeky k nejvyšším bodům sídlišť kolem 50 výškových metrů – podobně jako v Písku nebo ve Zlíně, kde sdílená kola úspěšně fungují již několik let,“ sděluje radní pro dopravu Jaroslav Vymazal.

Na roční zkušební provoz sdílených kol uvolnili zastupitelé města částku 2,2 milionu korun. „To umožní, že prvních 15 minut jízdy na zapůjčeném kole bude pro každého zdarma. Provozovatel navíc zajistí kontrolu a servis kol tak, aby byla bezpečná,“ dodává radní Vymazal s tím, že pokud se sdílená kola osvědčí, může být systém v dalších letech rozšiřován.

Další cyklostezky už letos

Ve městě je nyní přes 39 km cyklostezek a cyklotras a ještě na tento rok je naplánovaná výstavba dalších. Vzniknout by měla například stezka mezi kaštanovou alejí a Telečskou ulicí, od Mlýnské ulice po Helenínskou nebo z Hosova do Popic.

Ceník sdílených kol v Jihlavě

– 0-15 min. zdarma (platí až pro 20 výpůjček denně, mezi výpůjčkami musí uplynout min. 10 minut)
– 16-45 min. 24 Kč
– každých dalších 30 min. 24 Kč
– max. za 24 hod. 300 Kč
– rezervace kola 10 Kč na 15 min.
– měsíční předplatné 169 Kč (půjčení kola na 0-45 min. zdarma), pro držitele karty ISIC 129 Kč
– roční předplatné 1 049 Kč
– držitelé karty Multisport 2×75 min. denně zdarma

Na videu zjistíte, jak se zaregistrovat k výpůjčkám nebo jak pomocí aplikace kolo správně odemknout.