Hrad Velhartice v Pošumaví vás mile překvapí

Zavítejte na romantický šumavský hrad Velhartice stojící na skalním ostrohu obtékaném říčkou Ostružnou. Sídlo Buška z Velhartic proslavil Jan Neruda a malebné údolí okouzlilo i Jana Wericha. Pojďte s námi na poutavý výlet do historie a na procházku po hradním areálu. Dokonce vás zveme i do hradního pivovaru. Velhartice prostě musíte zažít!

Hrad Velhartice se představuje…

Najdete mě mezi městy Klatovy a Sušice, jak se vypínám na skalním ostrohu nad údolím říčky Ostružná. Nejsem jen tak obyčejný hrad, v mém hradním areálu najdete Rajský palác a obytně-obrannou věž zvanou Putna, vzájemně propojené světově unikátním kamenným mostem, renesanční zámek a nově zrekonstruovaný bývalý hradní pivovar s interaktivními expozicemi.

Staňte se členem FB skupiny Fajnvylety.cz a získáte přístup ke stovkám tipů na zajímavé výlety. Podělte se o fotky a zážitky z vašich výletů.

Byl jsem sídlem Buška z Velhartic, a dokonce jsem se ocitl v básni Romance o Karlu IV. od Jana Nerudy. Ještě vám prozradím své tajemství. V 15. století zde byly tajně uloženy korunovační klenoty Království českého.
A protože půvabná krajina a údolí říčky Ostružné oslnilo i Jana Wericha, který byl vášnivým rybářem, nechal si pod hradem postavit v roce 1938 chatu. K ní vás zavede naučná stezka s krásnými výhledy do okolí.
I moje předhradí je zajímavé, protože zde můžete navštívit skanzen lidové architektury. Nezapomeňte však na mě, na hrad Velhartice a pojďte dál!

Zámecká část hradu Velhartice. Autor: Václav Štorek. Zdroj: Creative Commons (CC BY-SA 4.0)
Zámecká část hradu Velhartice. Autor: Václav Štorek. Zdroj: Creative Commons (CC BY-SA 4.0)

Poznejte hrad Velhartice

Jak už jsem pověděl, jsem hrad plný překvapení. Abyste mě dobře poznali, nabízím vám několik zajímavých prohlídkových okruhů.

Gotický hrad, to je základní okruh, kde se dozvíte o historii a stavebním vývoji hradu. Poznáte mou hradní cisternu, sklepy, bývalé interiéry Rajského paláce i obrannou věž Putnu. A z velkého kamenného mostu se rozhlédnete po okolí. Jaký byl život v mých komnatách? To poznáte prostřednictvím hry šachové podle Tomáše Štítného ze Štítné.

Renesanční zámek, tato ne zcela tradičně pojatá expozice vás blíže seznámí se všedním i společenským životem šlechtické rodiny na venkovském sídle. Dozvíte se o filosofii jejich života, jak lidé pozdní renesance trávili svůj volný čas a také něco o hrách, které se v tomto období hrály.

Předchozí prohlídky byly s průvodcem, ale teď si mě můžete užít sami. Vydejte se na procházku po mém areálu, navštivte venkovní prostory horního a spodního nádvoří, bývalý hradní pivovar s interaktivní výstavou, zbytky vinopalny, zadní parkán či vyhlídku do údolí říčky Ostružné.
Rozhodně nepřehlédněte několik her rozmístěných po mém hradním areálu, které vás i vaše děti dozajista zlákají k zábavě.

Chcete si zastřílet z luku, kuše nebo trebuchetu? Tuto možnost vám nabídnu v průběhu letních prázdnin. Tak si hrad Velhartice nezapomeňte zapsat do svého cestovatelského kalendáře.

Skanzen lidové architektury ve Velharticích. Autor: Harolde. Zdroj: Creative Commons (CC BY-SA 3.0)
Skanzen lidové architektury ve Velharticích. Autor: Harolde. Zdroj: Creative Commons (CC BY-SA 3.0)

Skanzen lidové architektury, jak jsem už odhalil, najdete v předhradí. Soubor staveb lidové architektury tvoří hodnotné stavby, které sem byly přemístěny z pošumavského předhůří. O  historii chaloupky se dozvíte v popisu jednotlivé stavby. Skanzen je volně přístupný bez ohledu na otevírací dobu hradu.

Přijměte pozvání do restaurace U hradního sládka

Jste prohlídkou a procházkou po mých prostorách unaveni, hladoví a žízniví? Zvu vás na krmi do restaurace U hradního sládka, kterou najdete v budově hradního pivovaru na dolním nádvoří. Těšit se můžete na stylové prostředí a dobrou kuchyni.

Kamenný most na hradě Velhartice. Autor: Václav Štorek. Zdroj: Creative Commons (CC BY-SA 4.0)
Kamenný most na hradě Velhartice. Autor: Václav Štorek. Zdroj: Creative Commons (CC BY-SA 4.0)

Malá procházka historií hradu Velhartice

Byl jsem založen na přelomu 13. a 14. století, jako rodové sídlo pánů z Budětic. Největšího rozkvětu jsem se dočkal v době, kdy mě vlastnil Bušek starší a Bušek mladší z Velhartic. V 15. století jsem ukrýval korunovační klenoty. Renesanční palác nechal v 17. století postavit císařský generál Martin de Hoeff-Huerta. Posledním majitelem ze šlechtického stavu byl v období II. světové války Josef Windischgrätz. Od roku 1945 jsem ve správě státu.

Turistické informace

Pokud jsem vás nalákal, neváhejte a navštivte mě. Kdy je má hradní brána otevřená a kolik zaplatíte vstupné, to najdete na internetových stránkách hradu Velhartice.
Přijedete-li autem, půjdete ke mně z parkoviště asi 300 metrů. Cyklisté mohou využít stojan v předhradí.
Hrad a zámek Velhartice má bezbariérové horní i spodní nádvoří a vyhlídku do údolí říčky Ostružné. Bezbariérové toalety jsou v hradní restauraci na spodním nádvoří a na parkovišti.
Pejsek může do areálu hradu a na prohlídkový okruh hradem, do renesančního zámku ale nemohou zvířata ani v tašce.

Místo výletu

Kraj: Plzeňský
Okres: Klatovy
Obec: Velhartice

Kontakt

Státní hrad Velhartice
Hrad Velhartice
341 83   Velhartice
tel.: +420 376 583 315
e-mail: velhartice@npu.cz
www.hrad-velhartice.cz

Tip na fajn výlet

Oblíbeným turistickým cílem výletů je Šumava. Vypravte se tentokrát do nedalekého přírodního parku Kašperská vrchovina, kde se nad vesnicí Albrechtice tyčí v nadmořské výšce 902 m hora Sedlo s rozhlednou.