Ohlédnutí za Velikonocemi: Policisté odhalili sto hříšníků pod vlivem alkoholu nebo drog

JIHOMORAVSKÝ KRAJ, BLANSKO, ZNOJMO – Během velikonočního volna hlídky zastavily a zkontrolovaly několik tisíc převážně zodpovědných šoférů. Policisté odhalili téměř 100 řidičů motorových i nemotorových vozidel, kteří za volantem nebo i řídítky neměli co pohledávat.

Alkoholem opojených hříšníků bylo během celé akce 69, mezi nimi bylo odhaleno 8 jezdců na kolech a koloběžkách. Drogy sehrály určitou roli v 6 případech, dalších 8 řidičů se zkouškám odmítlo podrobit. Za sledované období policisté na jižní Moravě řešili téměř 80 dopravních nehod, u 19 karambolů sehrál určitou roli právě alkohol. Blanenským rekordmanem je dvaašedesátiletý muž, který v neděli ráno při parkování v Letovicích lehce poškodil jiný zaparkovaný automobil. Orientační zkouškou bylo u něj naměřeno 2,81 promile. Škoda na nabouraných vozidlech ale byla naštěstí minimální. Nehodou pod vlivem skončila i jízda třiadvacetiletého šoféra v jedné obci poblíž Boskovic. Ten časně ráno na Velikonoční pondělí narazil do plotu rodinného domu. Předběžně tím způsobil škodu za 130 tisíc korun. Zjištěno u něj bylo 2,27 promile alkoholu v dechu. V pondělí ráno kontrolovala hlídka dálničních policistů na dálnici D46 dvaatřicetiletého šoféra zahraničního nákladního automobilu, který jim nadýchal téměř 3 promile. „Když začal být agresivní a roztrhal několik policejních písemností, nakonec musel putovat na záchytku. Muži byla na místě uložena kauce ve výši 40 tisíc korun a zadržen mu byl i jeho řidičský průkaz,“ popsal policejní mluvčí Petr Vala.

Staňte se členy FB skupiny Život v Jihomoravském kraji a žádná zpráva z kraje vám neunikne. Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.  

Tragicky skončila v pondělí polední nehoda u Citonic na Znojemsku, při které se po srážce tří vozidel zranilo šest lidí. Jeden spolujezdec musel být letecky převezen do nemocnice. Tam ale bohužel muž svým vážným zraněním podlehl. „U řidičů byly provedeny dechové zkoušky s negativními výsledky. Podle prvotních informací měl šofér jedoucí od Citonic dostat smyk, kdy se nejprve střetl s protijedoucím vozidlem a poté došlo k čelnímu střetu s dalším autem,“ uvedl Vala. Komunikace byla na tři hodiny zcela uzavřena, objízdná trasa byla vedena po okolních silnicích. Příčiny a okolnosti nehody jsou nyní předmětem dalšího šetření dopravních policistů.