Co dělat, aby vás nezaskočila jarní únava?

Přichází jaro, stromy pučí, všechno kvete, v přírodě se probouzí nový život, jenom my se cítíme unavení. Navzdory tomu, že se naše okolí zelená a raší, lidé jakoby zamrzli. Do ničeho se jim nechce. Přichází jarní únava. Co je její příčinou? Jak je možné, že všemu natruc spíme a postrádáme energii. Jak si s jarní únavou poradit?

Když cítíme dozvuky zimy

Zima, která podle kalendáře skončila teprve nedávno, ale stále ještě cítíme její dozvuky v podobě chladného počasí, na nás zanechala následky. Jde o stres i nemoci, které jste během chladného období roku prodělali. Také větší koncentrace lidí na jednom místě, ke které zákonitě dochází, znamená případné vyšší riziko přenosu různých infekcí. I proto se necítíme dobře.

Změna ročního období přináší stres

Náš život velice výrazně ovlivňují biorytmy, tedy životní procesy. Mají různou povahu a intenzitu a během dne a noci se střídají. S tím souvisí skutečnost, že například v některé části dne se cítíme unavení více, jindy méně. Naše tělo ale má rádo stabilitu a pravidelnost, změny se mu příliš nelíbí, a to se týká i přechodů ročních období. Tedy změna ze zimy na jaro nám přináší také stres. Prodlužující se dny, více slunečního svitu, to přináší i hormonální změny. Než si zvykneme na nový rytmus, chvíli to trvá. Organismus je proto oslabený, což se právě promítá únavou, ale zrovna tak se mohou objevit i deprese. Stoupá rovněž riziko kardiovaskulárních chorob, buňky stárnou. Proto je nutné se jarní únavě čelit, a to nejlépe přírodními a přirozenými způsoby. Pro spoustu lidí se také rychlé změny počasí stávají katalyzátorem vzniku únavy.

Choďte na slunce a dopřejte tělu, co potřebuje

Jak zatočit s jarní únavou? Především musíte tělu dodat látky, které potřebuje, a tím posílit jeho imunitu. Dopřejte mu vitamíny a minerální látky, to vám radí odborníci. Stejně tak doporučují pobyt na čerstvém vzduchu, který nás doslova nabudí. Jak se říká, kam nechodí slunce, tam chodí lékař, a to platí 100 %. Slunce podporuje tvorbu vitamínu D, který je základním kamenem naší obranyschopnosti. Výborná je sprcha, ideální střídání teplé a studené, které otužuje organismus. Můžete zkusit finskou saunu, parní lázně.

Jezte zelené potraviny

Vhodná je i jarní očistná kúra, která podpoří metabolismus. Které potraviny vás nejlépe povzbudí? Výborné jsou veškeré zelené potraviny. Na jaře proto vyzkoušejte mladou pšenici, ječmen či chlorellu. Právě vysoké množství chlorofylu obsažené v těchto plodinách dodává našemu tělu novou energii, povzbuzuje okysličení. Jde o potraviny doslova nabušené vitamíny, a to především ze skupiny B (B1,B2, B3, B5, B8 a B12), dále C, E a K, kromě toho i betakaroten. Nechybí pestrý koktejl minerálů zahrnující například draslík, jod, hořčík, ale také železo, vápník nebo zinek či selen. Pomáhají rozproudit procesy v organismu, jeho regeneraci.

Zelenina a bylinky jako neocenitelní pomocníci

Čerstvé průmyslově nezpracované potraviny také poskytují zdroj vaší energie, proto jarní jídelníček rozhodně nepodceňujte. Zařaďte do něj zeleninu, která má právě sezónu růstu, ředkvičky, jarní cibulku, pažitku.

Bojovat proti jarní únavě můžete i s pomocí bylinek. Vyzkoušejte tyto:

  • Echinacea – pomůže s hrozícím rizikem virových a bakteriálních infekcí.
  • Ženšen – pomůže zvládnout únavu, zatočí s volnými radikály v těle, dobije energii a zlepší soustředění.
  • Guarana a zázvor – dodají vitalitu a mysl nasměrují k pozitivním myšlenkám.
  • Oregano a rozmarýn – hodí se na prokrvení orgánů.
  • Levandule a meduňka – mají zklidňující účinky a kladný vliv na kvalitu spánku
  • Ašvaganda (neboli vitánie snodárná) – je královnou spánku – pokud trpíte nespavostí a tím pádem i silnou únavou během dne, výtažek z této rostliny vám pomůže.

TIP: Trápí vás dlouhodobá únava? I s tou můžete bojovat různými, pro tělo přirozenými způsoby a vyhrát nad ní. Přečtete si, jak na to!