Za den více než čtyři stovky výpůjček. Jihlavská sdílená kola se těší velké oblibě

JIHLAVA – Přes sedm a půl tisíce výpůjček za pouhý měsíc provozu. Město i provozovatele tak velký zájem o sdílená kola překvapil. Největší zájem byl o krátké jízdy zdarma, nejčastěji si lidé vypůjčovali a vraceli kola u gymnázia.

To, že se sdílená kola těší mezi Jihlavany velké oblibě, jednoznačně dokládá dubnová statistika. Podle ní proběhlo za první měsíc celkem 7 589 výpůjček. Každé z jihlavských kol se tak během dubna projelo průměrně téměř sedmdesátkrát. „Kola firma pravidelně servisuje. Nemuseli jsme řešit žádné ztracené nebo záměrně poškozené kolo,“ podotkl radní pro oblast dopravy Jaroslav Vymazal.

Staňte se členy FB skupiny Život v kraji Vysočina a žádná zpráva vám neunikne. Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv

Registrovaných uživatelů bylo na konci dubna 3 446, z toho aktivních je jich 2 033. Rekord má zatím paní nebo slečna Amalie, která si za duben zapůjčila kolo 103krát. Nejvíce lidé jezdili ve středu 27. dubna, kdy byla sdílená kola na cestě 440krát.

V Jihlavě je nyní k dispozici 112 sdílených kol na asi padesáti stanovištích. Nejvyužívanějším bylo v dubnu místo u gymnázia. „Evidujeme tam 415 výpůjček a 409 vrácení,“ upřesnil Jaroslav Vymazal. Dalšími velmi vytíženými stanovišti byla obě místa na Masarykově náměstí a dále Náměstí Svobody, nemocnice a autobusové nádraží.

Obrovský zájem překvapil i provozovatelskou firmu Nextbike. „Zájem o kola v Jihlavě je tak velký, že na některých frekventovaných stanovištích mohou v určitý čas chybět a v Jihlavě by se uplatnilo i víc než 112 kol,“ uvedl zástupce firmy Dan Rambousek.

Největší zájem je o krátké jízdy zdarma. Z každých sto výpůjček je devadesát bezplatných do 15 minut a dalších devět do 45 minut.