Shlédněte z Pastýřky na malebnou Moravskou Třebovou

Milí cestovatelé a milovníci výhledů! Pokud se rádi rozhlížíte do krajiny, ať už na rušná města či přírodu, vydejte se s námi na rozhlednu Pastýřka, krásku a dominantu Moravské Třebové. Hrdě se tyčí na místě bývalé rozhledny, která nesla jméno knížete Jana Lichtenštejna. Užijte si z Pastýřky neopakovatelné výhledy na renesanční klenot Moravskou Třebovou!

Historie i současnost kopce Na Pastvisku nad Moravskou Třebovou

Vrch Pastvisko alias Nad Boršovcem (515 m) je místem, kde před více jak sto lety stála dřevěná rozhledna, která dostala jméno knížete Jana Lichtenšteina. Byla vysoká 23 metrů. Dlouho si však návštěvníci výhledů neužili, neboť v červenci roku 1916 se rozhledna při bouři zřítila.
Nová rozhledna Pastýřka na vrchu Pastvisko nebo také Nad Boršovce se dominantou Moravské Třebové stala v červenci 2009. Jméno získala na základě ankety na webových stránkách města.

Staňte se členem FB skupiny Fajnvylety.cz a získáte přístup ke stovkám tipů na zajímavé výlety. Podělte se o fotky a zážitky z vašich výletů.

Návštěvníci na rozhledně Pastýřka. Autor fotografií: Město Moravská Třebová
Návštěvníci na rozhledně Pastýřka. Autor fotografií: Město Moravská Třebová

Z Pastýřky Moravská Třebová a její okolí jako na dlani

Pastýřka je dřevěná věž s ocelovým vřetenovým schodištěm a železobetonovými základy. Její výška je 27 m, vyhlídková plošina se nachází v 25 metrech. Už v mezipatrech můžete shlížet na krásu naší krajiny. A až po 111 schodech vystoupáte na vršek rozhledny, naskytne se vám dechberoucí pohled na Moravskou Třebovou a okolí, Orlické hory, Bukovou horu, Jeseníky, masiv Králického Sněžníku a Zábřežskou vrchovinu.

Rozhledna Pastýřka. Autor fotografií: Město Moravská Třebová
Rozhledna Pastýřka. Autor fotografií: Město Moravská Třebová

Modrou nebo červenou cestou na Pastýřku?

Na volně přístupnou rozhlednu Pastýřka vedou dvě cesty. Jedna je nejkratší a ta druhá nejpohodlnější. Kterou si vybrat? Nejkratší cesta vede z náměstí Bránskou ulicí po červeně značené turistické cestě k Písku a dále po ulici Dvorní pod sjezdovku. Zde odbočíte vlevo na polní cestu a po strmějším stoupání se dostanete k lesu. Cestou podél lesa dojdete až k odbočce „Pod Pastviskem“, kde odbočíte vpravo do lesa. Stále sledujte červenou turistickou značku, která vás mírnějším stoupáním zavede na vrchol kopce Pastvisko až k rozhledně. Cesta z náměstí měří cca 2,5 km
Nejpohodlnější cesta také začíná na náměstí, ale tentokrát se vydejte po zeleně značené turistické cestě Jevíčskou ulicí až ke studánce v „Pekle“. Za ní odbočíte po červené značce vpravo a na dalším rozcestí „Nad Peklem“ se dáte opět vpravo směrem na Moravskou Třebovou. Po cca 500 m se mírným stoupáním dostanete na vrchol kopce Pastvisko až k rozhledně. Délka této pohodlnější cesty z náměstí je přibližně 3,5 km.

Autor fotografií: město Moravská Třebová

Rozhledna Pastýřka. Autor fotografií: Město Moravská Třebová
Rozhledna Pastýřka. Autor fotografií: Město Moravská Třebová

Kde najdete dominantu Moravské Třebové?

Kraj: Pardubický
Okres: Svitavy
Město: Moravská Třebová

Kontakt

Turistické informační centrum
nám. T.G.Masaryka 33
571 01 Moravská Třebová
tel: +420 461 313 502
e-mail: icentrum@mtrebova.cz
www.moravskatrebova.cz

Tip na fajn výlet

Pojďte s námi zavítat do města Moravská Třebová, otevřete truhlici pokladů a poznejte malebné město na česko-moravském pomezí.