Objevte svět Boženy Němcové a připomeňte si místa a etapy z jejího života

LITOMYŠL – Literární putování po místech, kde v historii zanechala stopu známá česká spisovatelka Božena Němcová, začalo minulou sobotu na Smetanově náměstí. Známá místa, kde se spisovatelka zdržovala můžete navštěvovat po celé tři roky.

Celý projekt pod názvem TA BOŽENA! Připravili zaměstnanci litomyšlské městské galerie a knihovny. Spolupracovali s nimi i zaměstnanci českotřebovského muzea a kulturního centra. „Projekt jsme připravovali několik měsíců. V každém městě jsme vytipovali čtyři místa, kde Božena Němcová skutečně strávila nějaký čas. Lokality budou mít speciální značení a až je lidé navštíví, tak se buď ze speciální brožury nebo chytrého telefonu dozvědí něco zajímavého ze života naší slavné spisovatelky,“ uvedla ředitelka Městské galerie Martina Zuzaňáková.

Na účastníky akce čekají zastavení u domu č.p. 27 v Litomyšli, Hotelu Zlatá hvězda, restauraci Slunce a Augustově tiskárně. V České Třebové potom u kaple Panny Marie Pomocné, lavičky Boženy Němcové, domu č.p. 605 a restaurace Na Horách. Na každém z osmi zastavení je čeká část povídky Markéty Pilátové. Kdo má chytrý telefon, může si naskenovat QR kód a pustit audionahrávku. V informačních centrech je k vyzvednutí brožura s kompletními informacemi, která je zdarma.

Za tři roky se projekt vyhodnotí a je možné i jeho prodloužení. Pořadatelé připravují také bohatý doprovodný program. Podrobné informace najdete na webu www.tabozena.cz a ve vydání květnové Lilie.