Hasiči doporučují zvýšenou opatrnost cyklistům. Jedna z posledních nehod skončila smrtí!

PARDUBICKÝ KRAJ – V posledních dnech hasiči zasahovali u několika nehod, ve kterých figurovali cyklisté. V jednom z případů osoba na kole zemřela po střetu s osobním vozidlem, druhá potřebovala resuscitaci. Hasiči připomínají i důležitá pravidla pro cyklisty. 
 
Dvě jednotky hasičů vyjížděly v úterý odpoledne k pádu cyklisty v obci Telecí. Muž spadl z kola a museli přijet jak hasiči, tak i záchranka. Resuscitace proběhla úspěšně a muže transportoval vrtulník do nemocnice. Hasiči po zásahu s jistotou sdělili, že život staršímu cyklistovi zachránila přilba na hlavě. Další nehoda bohužel dobře neskončila. ,,V pondělí 9. května zemřel cyklista po střetu s osobním vozem v Řečanech nad Labem,“ sdělila mluvčí hasičů Vendula Horáková.
 
Pokud chce člověk usednout na kolo, měl by být nejen střízlivý, ale také znalý dopravních předpisů. Důležité je používat bezpečnostní prvky, jako je kvalitní osvětlení, reflexními prvky a přilba na hlavě. Jízdní kolo musí být dle zákona o silničním provozu řádně vybaveno. Je dobré již malé cyklisty krůček po krůčku seznamovat s dopravními značkami a také předpisy. Každý cyklista má mít osvojené dopravní značky, pravidla přednosti v jízdě, princip změny směru jízdy, správné otáčení na vozovce i zastavování a také udržování směru a nevybočování hluboko do vozovky za provozu. Srážka cyklisty s vozidlem totiž vždy dopadne nejhůře právě pro cyklistu.