Cizinci kradli dřevo z lesních skládek. Přišli si na statisíce!

JIHLAVA – Skupinu tří mužů, která se v rámci republiky zaměřovala na krádeže dřeva, zadrželi minulý týden jihlavští policisté. Jeden z pachatelů putoval do vazby, další dva jsou vyšetřováni na svobodě. Hrozí jim až pětiletý pobyt ve vězení.

Krádežím dřeva se trojice mužů věnovala od března do května letošního roku. Celkem to byly čtyři případy, které se odehrály v různých částech republiky. „Hlavou skupiny byl třicetiletý muž, který zbývající dva spolupachatele organizoval, předával jim informace, instruoval je, kam mají jet, a předával jim vozidla. Cílem bylo z České republiky odvézt odcizenou dřevní hmotu za účelem jejího zpracování v cizině,“ uvedla mluvčí policie Jana Kroutilová.

Staňte se členy FB skupiny Život v kraji Vysočina a žádná zpráva vám neunikne. Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv

V březnu odvezli kulatinu z Třešťska a Prostějovska, v dubnu odcizili dřevo složené na Vyškovsku. „Muži disponovali vozidly a technikou pro přepravu dřeva, protože se v této oblasti zároveň pracovně pohybují,“ doplnila mluvčí. Osudnou se trojici stala až krádež v lese u obce nedaleko Jihlavy, po níž všichni tři skončili v rukou jihlavských kriminalistů.

Třicetiletý muž, který je za předchozí krádeže až do příštího roku v podmínce, byl obviněn z pokračujícího trestného činu krádeže spáchané formou účastenství jako organizátor. Další dva muži, ve věku šestadvacet let, čelí obvinění z pokračujícího trestného činu krádeže spáchané formou spolupachatelství.

Škoda, kterou povedený trojlístek způsobil, přesáhla 700 tisíc korun. „Kriminalisté nyní prošetřují, zda trojice nestojí ještě za dalšími krádežemi, které se na našem území staly. Za trestnou činnost lze uložit trest odnětí svobody až na pět let,“ dodala Jana Kroutilová.