Zažijte zámek Žďár nad Sázavou všemi smysly, je plný her i pro nevidomé

Žďár nad Sázavou, půvabné město na Vysočině, je plné historických skvostů. Pojďte s námi poznat areál bývalého cisterciáckého kláštera, nyní zámeckého komplexu, jemuž svůj osobitý styl vtiskl geniální architekt Jan Blažej Santini Aichel. Zámek Žďár nad Sázavou říká „Zažijte cestu, zažijte příběh!”.

Zámek Žďár nad Sázavou, to je zámek rodiny Kinských

Příběh zámku ve Žďáru nad Sázavou se začal psát už v polovině 13. století, kdy mniši cisterciáci založili v hlubokých žďárských hvozdech klášter. Nejvýznamněji se do stavební podoby kláštera i celého okolí zapsal opat Václav Vejmluva, který spolu se stavitelem Janem Blažejem Santini-Aichlem vdechl areálu nový život. Nedaleko zámku se skví Santiniho klenot, poutní kostel sv. Jana Nepomuckého na Zelené hoře, který je památkou UNESCO. Ale vraťme se ke klášteru a zámku. Klášter byl po roce 1784 zrušen a postupně upravován na zámek. V 90. letech 20. století byl žďárský zámek navrácen rodině Kinských.
Vydejte se na výlet na zámek Žďár nad Sázavou, do historického místa, kde na vás dýchne pohoda, opravdovost a jedinečný genius loci.

Staňte se členem FB skupiny Fajnvylety.cz a získáte přístup ke stovkám tipů na zajímavé výlety. Podělte se o fotky a zážitky z vašich výletů.

Areál žďárského zámku. Foto: Aleš Jungmann. Zdroj: Zámek Žďár nad Sázavou
Areál žďárského zámku. Foto: Aleš Jungmann. Zdroj: Zámek Žďár nad Sázavou

Zámecké zážitky ve Žďáru nad Sázavou

  • Po stopách Santiniho je prohlídková trasa, při které navštívíte nejzajímavější místa bývalého cisterciáckého kláštera – nynějšího zámku, která jsou spojena s výjimečným architektem Janem Blažejem Santini-Aichelem. Cesta začne na hrázi Konventního rybníku, kde objevíte principy barokní krajiny a architektury. Jedinečnost Santiniho práce můžete dále zažít a pochopit v klášterním konventu, bazilice, oválném sále prelatury nebo v barokních konírnách.
  • Za zdmi kláštera se procházkou po areálu zámku skrze příběhy a architekturu seznámíte s tím, jak areál i život v něm vypadal. Navštívíte Pivovarské nádvoří, I. nádvoří s Mariánským sloupem, opatství, baziliku Nanebevzetí Panny Marie a sv. Mikuláše, Rajský dvůr, Studniční kapli i středověké sádky.
  • Prohlídkovou trasu nazvanou Po stopách zámeckého hospodáře byste si rozhodně neměli nechat ujít. Je poctou všem generacím, které se zasloužily o dokonalé propojení činnosti člověka a přírody, a jsou tak velkými vzory i v dnešní době. Čeká vás prohlídka zákoutí v zámeckém areálu, kde jsou například sádky ze 13. století, sušárna chmele, sály prelatury a další místa. Těšte se také na interaktivní část.
  • Velkolepý zážitek mohou prožít i nevidomí, a to jinými smysly. Poznejte žďárský zámek při komentované prohlídce nazvané Příběh žďárského kláštera „na dosah“ hmatem, sluchem i čichem.
Poutní kostel sv. Jana Nepomuckého na Zelené hoře. Foto: Anna Petruželková
Poutní kostel sv. Jana Nepomuckého na Zelené hoře. Foto: Anna Petruželková

Procházkou kolem žďárského zámku

Vykročte na dva vycházkové okruhy v délce 2,1 a 2,6 km kolem Konventního a Bránského rybníku. Naučné stezky vám představí nejen další Santiniho stavby v okolí zámku, ale i místa s nejvyšší ochranou přírody.

  • Vycházkový okruh A – stezka kolem Bránského rybníku – v délce 2,1 km vám představí dvě stavby významného českého architekta Jana Blažeje Santiniho-Aichla: Hospodářský dvůr Lyra a Dolní hřbitov.
  • Vycházkový okruh B – stezka kolem Konventního rybníku – v délce 2,6 km je výletem do míst s nejvyšší ochranou přírody a krajiny. Provede vás působivým prostředím v okolí rybníku s výhledy na zámek a v neposlední řadě na poutní kostel sv. Jana Nepomuckého na Zelené hoře.

Žďárský zámek vás bude hýčkat

Atmosféru zámku musíte zažít! A pokud všechny zajímavosti nezvládnete za jeden den, klidně tu zůstaňte déle a ubytujte se přímo v zámeckém areálu – v romantické barokní věži, v designových pokojích Zahradníkova domku, kde se budete cítit jako v krásné zahradě, v apartmánu v bývalém mlýně nebo v barokní šlechtické akademii.
Své chuťové pohárky potěšíte v zámecké kavárně a vzpomínku na návštěvu zámku zase pořídíte v dárkovém obchůdku.

Turistické informace

Žďárský zámek nezavírá, ale naopak vás vítá po celý rok. Aktuální informace o jednotlivých prohlídkách, akcích, doprovodných programech a vstupném najdete na internetových stránkách – Zámek Žďár nad Sázavou.

Místo výletu

Kraj: Kraj Vysočina
Okres: Žďár nad Sázavou
Město: Žďár nad Sázavou

Kontakt

Turistické informační centrum
Zámek Žďár nad Sázavou
Zámek 8
591 02 Žďár nad Sázavou

tel.: +420 602 565 309 (pracovní dny)
tel.: + 420 564 565 231 (víkendy a svátky)
e-mail: tic@zamekzdar.cz
www.zamekzdar.cz

Tip na fajn výlet

Pokud jste fandové do modelářství, a to konkrétně vláčků, mašinek i přírody, tak to musíte navštívit Modelové království ve Žďáru nad Sázavou. Postavila ho parta místních nadšenců a unikátní je tím, že je zasazené do reálného prostředí Vysočiny. Takže nastupte… a Modelová železniční show může začít!