Arboretum Makču Pikču: Projděte se květinovým rájem u Paseky

Vypravte se s námi do arboreta Makču Pikču Paseka, rozkvetlé zahrady plné květin a vůní. V této botanické zahradě s neobvyklým názvem Makču Pikču, která svůj domov našla v podhůří Nízkého Jeseníku, zažijete úžasnou podívanou na pestrobarevnou krásu, jakou dokáže vyčarovat jen příroda.

Arboretum Makču Pikču, to je originální obří alpinum

Nedaleko obce Paseka v Olomouckém kraji vzniklo na zcela netradičním místě nádherné arboretum Makču Pikču. Řekne-li se arboretum či botanická zahrada, mnozí z vás si představí park se stromy, keři a květenou. V Makču Pikču však zažijete zcela jiné okouzlení, a to v podobě nádherné skalkové scenérie, kterou zdobí pestrobarevné květy trvalek a skalniček.
Ani se vám nebude chtít věřit, že zde kdysi byl lom, poté zde vyrostly náletové dřeviny, a nakonec zbyla jen skládka. Stráň orientovaná směrem na jihozápad, kterou dnes zdobí nádherné alpinum, má unikátní klima. To zaujalo botanika Radima Slabého, který zde založil arboretum a nazval jej Makču Pikču Paseka.

Staňte se členem FB skupiny Fajnvylety.cz a získáte přístup ke stovkám tipů na zajímavé výlety. Podělte se o fotky a zážitky z vašich výletů.

Přijeďte se kochat krásou květin do arboreta Makču Pikču Paseka. Zdroj: Arboretum Paseka Makču Pikču
Přijeďte se kochat krásou květin do arboreta Makču Pikču Paseka. Zdroj: Arboretum Paseka Makču Pikču

Procházkou do světa rostlin

Při návštěvě arboreta Makču Pikču Paseka poznáte více než tři tisíce druhů rostlin, které pocházejí z různých koutů světa. Jsou vysazeny na stupňovitých terasách, které se staly také útočištěm mnoha druhů hmyzu. Kochat se můžete nejen krásou květin, ale také výhledy do okolní krajiny. Sluníčko pálí a vy jste unaveni vycházkou? Využijte některý z altánů k odpočinku a zaposlouchejte se do zpěvu ptáků, kteří si toto nádherné místo také oblíbili.
Vyrazte na výlet do arboreta Makču Pikču Paseka a přivezte si domů trvalku a skalničku. V arboretu je pěstují ve vlastním pěstebním substrátu s velkým podílem čedičové drti, díky níž rostliny vytváří mnohem kompaktnější husté tvary. Čedičová drť prostá zárodků chorob výborně propouští vodu a rostlinám poskytuje kromě dusíku veškeré živiny.

Kdy navštívit arboretum Makču Pikču Paseka?

Arboretum Makču Pikču najdete asi 1 km za obcí Paseka směr Sovinec, po pravé straně před odbočkou na Karlov. Jeho brány se otevírají vždy na jaře, a to dle počasí: od 1. 4. do 30. 10., od úterý do neděle 9:00 – 18:00 hod. (v říjnu je otevřeno pouze od pátku do neděle).
V zimním období rostliny a květiny odpočívají, takže je botanická zahrada zavřená.

Vstupné: základní 90 Kč, důchodci od 65 let 70 Kč, děti od 6 do 15 let 40 Kč, děti do 6 let mají vstup zdarma.

Parkoviště se nachází naproti arboretu.

Cestička plná vůní a krásy květin v arboretu Paseka. Zdroj: Arboretum Paseka Makču Pikču
Cestička plná vůní a krásy květin v arboretu Paseka. Zdroj: Arboretum Paseka Makču Pikču

Místo výletu

Kraj: Olomoucký
Okres: Olomouc
Obec: Paseka

Kontakt

Arboretum Makču Pikču Paseka
Paseka 215
783 97 Paseka

tel.: +420 603 204 560
e-mail: radimslaby@centrum.cz
www.arboretumpaseka.cz

Tip na fajn výlet

Navštivte hrad Šternberk na úpatí pohoří Nízkého Jeseníku a užijte si nevšední atmosféru kulturní památky. Nahlédněte pod pokličku Liechtensteinské kuchyně.