Největší zásah na drogové scéně v historii Olomouckého kraje. Policisté rozprášili drogový gang

OLOMOUCKÝ KRAJ – Ve čtvrtek 9. června krajští kriminalisté zadrželi organizovanou skupinu osob, která ve velkém nakupovala látky potřebné k výrobě pervitinu a pak ho vyráběli a distribuovali ho. Pět obviněných mužů je ve vazbě, jeden je vyšetřován na svobodě a jeden je na útěku. O případu dnes na tiskovém brífinku informoval náměstek ředitele Krajského ředitelství policie Olomouckého kraje Radovan Vojta.

Kriminalisté zahájili trestní stíhání celkem sedmi osob, šest pochází ze Šumperska a jeden ze zahraničí. Všichni byli obviněni ze spáchání zvlášť závažného zločinu nedovolená výroba a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy, za který jim hrozí deset až osmnáct let za mřížemi.

Šest jich bylo zadrženo, sedmý je na útěku. Těchto sedm mužů ve věku od třiceti do pětapadesáti let se měli provinit tím, že nejméně od podzimu roku 2020 do 9. června 2022 se jako členové organizované skupiny podíleli na organizaci a obchodu s chemikáliemi potřebnými k nelegální výrobě metamfetaminu (takzvanému pervitinu). „A to od nákupu chemických látek, léčiv a dalších potřebných komponent potřebných k výrobě drog, přes samotnou výrobu metamfetaminu, až po jeho následnou distribuci,“ uvedl policejní mluvčí Libor Hejtman. Působili zejména v Olomouckém kraji, hlavně v okrese Šumperk a v Pardubickém kraji, ale také v Polsku. Vytvořili organizovanou skupinu osob, ve které měl každý svou dílčí úlohu. „Každý svým částečným jednáním přispěl k výrobě metamfetaminu, a to ve velkém rozsahu. Jejich cílem byl maximální finanční zisk,“ dodal Hejtman.

Staňte se členy FB skupiny Život v Olomouckém kraji a žádná zpráva vám neunikne.  Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

Samotnému zadržení předcházela několikaměsíční operativní práce kriminalistů. Na případu pracovalo přes osmdesát policistů a kriminalistů. Mimo olomouckých krajských kriminalistů to byli jejich kolegové z toxi týmů územních odborů Olomouc, Šumperk, Prostějov, Přerov a Jeseník, policisté ze zákrokového a asistenčního družstva ZONA pohotovostního a eskortního oddělení krajského ředitelství, dále policisté ze Zásahové jednotky Krajského ředitelství policie Moravskoslezského kraje, kriminalisté z odboru kriminalistické techniky a expertíz Frýdek – Místek a policisté Krajského ředitelství policie Královehradeckého kraje.

V rámci akce bylo provedeno celkem sedmadvacet domovních prohlídek a prohlídek jiných prostor. Při nich bylo zajištěno sedm laboratoří s chemikáliemi a nástroji potřebnými k výrobě metamfetaminu a také věci potřebné k jeho distribuci. Bylo zajištěno tři a čtvrt kilogramů léčivých přípravků, obsahující pseudoefedrin vhodný k výrobě metamfetaminu, dále jedno kilo metamfetaminu (pervitinu), finanční hotovost jeden milion korun a dvě motorky.

Pět obviněných mužů je stíháno vazebně a jeden na svobodě. Po sedmém uprchlém muži ze Šumperska policie pátrá. Třicetiletý muž je vysoký zhruba 185 centimetrů, střední postavy. Jeho fotografii a popis najdete na tomto odkazu. Fotografii také zveřejňujeme pod článkem. Pokud byste hledaného muže spatřili, nebo byste věděli, kde se zdržuje, ihned volejte bezplatnou telefonní linku 158 nebo kontaktujte nejbližší policejní služebnu.

Specializovaný toxi tým Krajského ředitelství policie Olomouckého kraje od roku 2018 zahájil trestní stíhání u 1 106 osob a odhalil 105 varen a 55 nelegálních pěstíren.

Hledaný Adam Michal ze Šumperska
Věci nalezené při domovní prohlídce
Věci nalezené při domovní prohlídce