Pozor! Zkušební hlášení! Kutná Hora zavedla nový systém varovně-informačního systému. Nyní se bude ladit!

KUTNÁ HORA – V průběhu června 2022 se dokončila instalace digitálního varovného a informačního systému pro město Kutná Hora. Nyní je na řadě zkušební provoz.

Město bude po dobu zkušebního provozu provádět zkušební hlášení. V rámci toho se upraví hlasitost a srozumitelnost jednotlivých bezdrátových hlásičů.

Projekt je spolufinancovaný Evropskou unií – Evropským fondem pro regionální rozvoj v rámci Operačního programu Životní prostředí. Celkové výdaje na projekt činí zhruba 17,3 mil. korun, z toho 12,1 mil. korun je dotace z evropských fondů. Město Kutná Hora v projektu investuje z vlastního rozpočtu necelých 5,2 mil. korun.

Nový systém městského rozhlasu umožní informovat obyvatelstvo jak na celém území města, tak v jednotlivých částech nebo ulicích města samostatně.

Součástí projektu je instalace 380 venkovních digitálních obousměrných hlásičů a 968 reproduktorů, které zajistí v případě mimořádných událostí včasnou informovanost občanů na území města i v příměstských částech, kde varovný systém doposud chyběl.

Systém bude propojený s celostátním jednotným systémem varování a vyrozumění Hasičského záchranného sboru ČR.