VIDEO: Policisté v příhraničí zadrželi 49 migrantů z Blízkého východu

ZLÍNSKÝ KRAJ – Policisté zajistili včera odpoledne další migranty z Blízkého východu, kteří se pohybovali v příhraničí bez dokladů totožnosti. „K záchytu 49 osob došlo v obcích Žítková, Slavkov a Horní Bečva. Jednalo se o čtyři skupiny převážně dospělých mužů, mezi nimiž byla i jedna rodina s dětmi,“ oznámila dnes mluvčí policistů Simona Kyšnerová.

Na první skupinu podezřelých osob upozornil na lince 158 místní občan. Další tři následně policisté vypátrali během odpoledne. „Všechny migranty jsme převezli do Zlína k provedení dalších úkonů. Zjišťovali jsme jejich totožnost, evidovali je a zároveň ověřovali oprávněnost jejich pobytu na území České republiky,“ uvedla Kyšnerová.

Staňte se členy FB skupiny Život ve Zlínském kraji a žádná zpráva z kraje vám neunikne.  Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

Kvůli vysokému počtu uprchlíků si část z nich převzali policisté z jiných krajů. „Všichni tito běženci vstoupili na území České republiky neoprávněně. V současné době jsou omezeni na osobní svobodě a umístěni v zařízení pro zajištění cizinců,“ dodala Kyšnerová.

Od letošního května zaznamenali policisté enormní nárůst nelegálních migrantů převážně z Blízkého východu. „Od 20. května 2022 do dnešního dne evidují již 448 případů nelegálního překročení státní hranice se Slovenskou republikou, zatímco celý loňský rok až do května roku letošního byl záchyt migrantů nulový. Cizinci nyní využívají nové migrační trasy, a to převážně ze Srbska přes Maďarsko a Slovensko do České republiky a dál Německa. S nárůstem migrace neustále posilujeme výkon služby v příhraničí,“ sdělila mluvčí.