Vyrazte k Pilskému rybníku na Vysočině, je rájem letních aktivit

Milujete koupání, vodní sporty, míčové hry, pěší či cyklovýlety, nebo rádi rybaříte? To vše, a ještě více na vás čeká na Piláku. Rekreační areál Pilák u Pilské nádrže najdete u Žďáru nad Sázavou. Je obklopený krásnou přírodou chráněné krajinné oblasti Žďárské vrchy. Hezké počasí láká k vodě, tak neváhejte a navštivte Pilský rybník. Nabízí nepřeberné množství sportovních a rekreačních aktivit pro všechny.

Co všechno můžete u Pilského rybníku zažít?

Pilská nádrž je v létě úžasným místem pro milovníky koupání a plavání. Za příznivého počasí si můžete půjčit loďku, vodní šlapadlo nebo paddleboardy a projet se po vodní hladině. Loďky a šlapadla jsou zakotveny u mola na břehu Pilské nádrže. Pronajmout si je můžete v půjčovně sportovních potřeb po předložení občanského průkazu, zaplacení půjčovného a vratné zálohy (pouze pro osoby starší 15 let).

Staňte se členem FB skupiny Fajnvylety.cz a získáte přístup ke stovkám tipů na zajímavé výlety. Podělte se o fotky a zážitky z vašich výletů.

Chcete si zasportovat? Zkuste minigolf, který je miniaturní verzí golfu a hraje se na speciálním hřišti. Hřiště na Piláku obsahuje 18 drah.
Nebo můžete zvolit DiscGolf, dynamicky se rozrůstající outdoorovou aktivitu vhodnou pro každého. Hlavní pointa DiscGolfu se velmi podobá té běžné golfové.
A co takhle Šeptanda? Užijte si dvojici nerezových naslouchadel spojených podzemním zvukovodem.

Malá lanovka v rekreačním areálu u Pilské nádrže. Autor: Jiří Zelenka, Pohled 111. Zdroj: Creative Commons CC BY-SA 4.0
Malá lanovka v rekreačním areálu u Pilské nádrže. Autor: Jiří Zelenka, Pohled 111. Zdroj: Creative Commons CC BY-SA 4.0

Jaké letní radovánky na Piláku čekají na děti?

  • Hřiště pro předškoláky si určitě zamilují. Na hřišti najdete hrací prvky z kvalitního trvanlivého dřeva a kovových prvků, které dětským návštěvníkům umožní využití a rozvoj pohybových návyků.
  • Vezměte děti na lanovku. Lanová dráha o délce 21 m se sedacím závěsem a nástupní rampou je situována do zadní části areálu u sousoší hraničního kamene Čech a Moravy.
  • Zkuste balanční mikádo, což jsou balanční kladiny na pružinách z akátové prismy a vertikální překážky.
  • Pilák pamatuje i na náctileté, takže vzhůru do lanového parku. Dvojitá lanová pyramida dosahuje výšky 6 m.
  • Už jste byli v lese na honěnou? Jeden takový najdete i na Piláku. Tvoří jej 15 kusů kůlů s proměnnou výškou. Hra na honěnou a kličkování může začít.
Cyklostezka Pilská nádrž. Autor: Jiří Zelenka, Pohled 111. Zdroj: Creative Commons CC BY-SA 4.0
Cyklostezka Pilská nádrž. Autor: Jiří Zelenka, Pohled 111. Zdroj: Creative Commons CC BY-SA 4.0

Výlet kolem Pilského rybníku pěšky i na kole

Vydejte se kolem Pilského rybníku na pěší či cyklovýlet. Čeká vás nenáročná vycházka či vyjížďka s úžasnými výhledy na vodní hladinu Pilské nádrže. Za cíl si můžete zvolit jezírko Vápenice, tiché, romantické a snivé místo s krásnou a čistou přírodou. Objevte a vnímejte kouzlo všedních okamžiků při vaší toulce krajinou skrývající tajemství.

Rekreační areál Pilák. Autor: Jiří Zelenka, Pohled 111. Zdroj: Creative Commons CC BY-SA 4.0
Rekreační areál Pilák. Autor: Jiří Zelenka, Pohled 111. Zdroj: Creative Commons CC BY-SA 4.0

Jaké zázemí a služby poskytuje rekreační areál Pilák?

  • V půjčovně sportovních potřeb si můžete půjčit kola, koloběžky nebo dětský handbike.
  • Stánek s občerstvením nabízí jednodušší teplá jídla, sladkosti pro děti, zmrzlinu a výběr z několika druhů nápojů. Disponuje posezením pro 120 osob. Rodiče se tak mohou pohodlně občerstvit a zároveň mít na dohled své ratolesti hrající si na hřištích.
  • Parkoviště je pro 92 vozů a je zdarma.
  • Součástí zázemí areálu jsou toalety, sprchy, převlékací koutky, přebalovací pult a šatny. Sociální zařízení je vybaveno také toaletou pro osoby pohybově handicapované.
Pilská nádrž. Autor: Jiří Zelenka, Pohled 111. Zdroj: Creative Commons CC BY-SA 4.0
Pilská nádrž. Autor: Jiří Zelenka, Pohled 111. Zdroj: Creative Commons CC BY-SA 4.0

Kde najdete Pilský rybník?

Kraj: Vysočina
Okres: Žďár nad Sázavou
Město: Žďár nad Sázavou

Kontakt

Rekreační areál Pilák
Sportis Žďár nad Sázavou

tel.: +420 736 267 268
e-mail: PROCHAZKOVA@SPORTISPO.CZ
www.sportispo.cz

Tip na fajn výlet

Žďár nad Sázavou, půvabné město na Vysočině, je plné historických skvostů. Poznejte jeden z nich, zámek Žďár nad Sázavou, bývalý cisterciácký klášter, nyní zámecký komplex, jemuž svůj osobitý styl vtiskl geniální architekt Jan Blažej Santini Aichel.