Ukrajinec převážel v autě syrské migranty, nejmladšímu bylo 15 let

KRAJ VYSOČINA – Skupinu migrantů zadrželi v pondělí na dálnici D1 policisté. Pět mužů cestujících v osobním autě bylo bez dokladů, přes Českou republiku se údajně chtěli dostat do Německa.

Vozidlo WV Passat s českou registrační značkou kontrolovali v pondělí 25. června v noci na dálnici D1 policisté z dálničního oddělení Domašov. „Vozidlo řídil dvacetiletý cizinec, jednalo se o státního příslušníka Ukrajiny, a společně s ním cestovali ve vozidle další čtyři muži a pátý se ukrýval schoulený v zavazadlovém prostoru auta,“ informovala mluvčí policie Dana Čírtková.

Staňte se členy FB skupiny Život v kraji Vysočina a žádná zpráva vám neunikne. Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv

Vzhledem k podezření, že jde o migranty, dorazily na místo hlídky cizinecké policie Kraje Vysočina. „V rámci řízení bylo zjištěno, že se jedná o pět státních příslušníků Sýrie. Zasahující policisté zadrželi také řidiče osobního vozidla a umístili ho policejní cely, protože bylo podezření, že se jedná o převaděče,“ uvedl k případu vedoucí odboru cizinecké policie Oldřich Chaloupka.

Čtyři ze zadržených mužů byli ve věku od osmadvaceti do jednatřiceti let, pátému bylo pouhých patnáct let. Do vozidla měli nastoupit v Maďarsku a údajně směřovali do Německa. Žádný z nich neměl povolení k pobytu na našem území. Po vyslechnutí vydali policisté čtyřem migrantům výjezdní příkaz a propustili je. „O přítomnosti patnáctiletého mladíka policisté informovali odbor sociálně právní ochrany dětí jihlavského magistrátu,“ dodala mluvčí.

Dvacetiletému ukrajinskému řidiči sdělili policisté podezření z trestného činu organizování a umožnění nedovoleného překročení státní hranice. Poté mladíka propustili na svobodu.

Foto: Policie ČR