Žermanická přehrada: Zažijte vodní adrenalin pod Beskydami

Darujte si báječný den u vody i ve vodě v podhůří Moravskoslezských Beskyd. Žermanická přehrada na řece Lučině u Frýdku-Místku je skvělým místem letních aktivit. Přijeďte se vykoupat, projet na lodičce, zarybařit či vyrazit na cyklovýlet po okolí. Skvělým sezónním zážitkem je mezinárodní soutěž ve vodním lyžování a sportovním potápění. Nenechte si to vše ujít!

Co všechno Žermanická přehrada nabízí?

Vodní nádrž Žermanice v Moravskoslezském kraji je vyhledávaným cílem milovníků letních aktivit. Vyrazte za zábavou, odpočinkem i poznáním okolí Žermanické přehrady. Najdete zde travnaté i kamínkové pláže s pozvolným vstupem do vody, dětská hřiště, půjčovnu loděk, kemp a tábořiště i rekreační areál Lučina. Využijte jeho služby a zahrajte si ruské kuželky, ping-pong, volejbal a nohejbal nebo minigolf. Také zde funguje půjčovna paddleboardů. Protože… Žermanická přehrada má skvělé podmínky pro vodní sporty, např. windsurfing, vyjížďku na lodičkách či šlapadlech, rybaření a mnoho dalších atraktivit.

Staňte se členem FB skupiny Fajnvylety.cz a získáte přístup ke stovkám tipů na zajímavé výlety. Podělte se o fotky a zážitky z vašich výletů.

Při koupání a dovádění ve vodě vyhládne, navštivte některé z restauračních zařízení či stánků a dejte si dobré jídlo a pití. Pokud se vám koupání a zábava u Žermanické přehrady líbily a chtěli byste zde zůstat na více dní, ubytujte se třeba v již zmíněném kempu Lučina, v tábořišti U Rybárny nebo kempu pod Husarůvkou.

Žermanická přehrada, v pozadí Lysohorská rozsocha. Autor: Daniel Baránek. Zdroj: Creative Commons BY-SA 3.0
Žermanická přehrada, v pozadí Lysohorská rozsocha. Autor: Daniel Baránek. Zdroj: Creative Commons BY-SA 3.0

Pěšky a na kole kolem Žermanické přehrady, a třeba ještě dál

Výlet k Žermanické přehradě neskýtá jen koupání a dovádění ve vodě. Kolem přehrady můžete vyrazit na kole, a to například po cyklistické trase Radegast Beskydy. Zastavte se cestou na rozhledně Soběšovice. Z vyhlídkové plošiny, která je ve výšce 13 metrů, se vám naskytne výhled nejen na Ostravskou pánev, Moravskoslezské Beskydy, ale i na Žermanickou přehradu.

Vyznavači pěší turistiky se mohou vydat po nejzajímavějších místech v Horních Domaslovicích. Provede vás stejnojmenná naučná stezka, která je dlouhá 3,4 km a má pět zastavení s naučnými tabulemi. Poznejte na stezce jezírko zvané Mořské oko a přírodní památku Žermanický lom.

Také nedaleké Moravskoslezské Beskydy skýtají mnoho turistických cílů. Vypravte se s dětmi třeba za mýty a poklady na beskydskou bájnou horu Godula.

Které vesničky Žermanická přehrada zatopila?

Údolní nádrž na řece Lučině u Žermanic byla vybudována v letech 1951 až 1958 pro zásobení ostravského průmyslu vodou. Hráz je dlouhá 314 metrů a vysoká 38 metrů. Na dně vodní plochy, která zabírá 248 ha s maximální hloubkou 28 m, sní svůj věčný sen vesnice Horní a Dolní Soběšovice.

Turistické informace

K Žermanické přehradě můžete přijet autem, parkování je v místě. Na kole po cyklotrase č. 6174, 6005, 6163, 6090 nebo 6099. Cestujete-li vlakem, pak vystupte na železniční stanici Dobratice, k přehradě je to 7 km.

Místo výletu

Kraj: Moravskoslezský
Okres: Frýdek-Místek
Obec: Žermanice

Kontakt

Obec Žermanice
Žermanice 48
739 37 Horní Bludovice

tel.: +420 596 421 017
e-mail: obec@obeczermanice.cz
www.obeczermanice.cz

Tip na fajn výlet

Zavítejte pod vrcholky Beskyd do města Frýdek-Místek, které zaujímá významné místo v lašském regionu. V tomto malebném dvojměstí na vás čeká mnoho zajímavých turistických cílů, ať už se jedná o památky, přírodu, rekreaci, kulturu nebo sportovní aktivity.