Česká bankovní asociace varuje před falešnými stránkami bank, lidé za první pololetí přišli o více jak miliardu

ČESKO – Různých podvodníků existuje celá řada, v poslední době však přibývá těch, kteří se snaží své oběti připravit o peníze rovnou převody z jejich vlastních účtů. Jak již upozorňuje i Česká bankovní asociace, těchto útoků, jejichž výsledkem je zmocnění se přihlašovacích údajů k účtům oběti, v poslední době výrazně přibývá a ztráty klientů bank v letošním roce již v prvním pololetí dosáhly totožné hodnoty jako loni za celý rok. Nač si tedy dát pozor a jak případně postupovat, pokud zjistíte, že jste se nejspíš stali obětí podvodu?

Dle slov Petra Baráka, předsedy komise pro bankovní a finanční gramotnost České bankovní asociace je aktuálně nejčastějším způsobem, jak se podvodníci snaží z klientů bank vylákat jejich přihlašovací údaje, zprostředkování vstupu na podvodnou stránku, která se „tváří“ jako oficiální web banky. Tyto podvodné weby se pak zobrazují těm, kdo namísto toho, aby přímo do vyhledávacího řádku svého internetového prohlížeče zadali webovou adresu své banky, snaží se ji nejprve najít prostřednictvím Googlu, Seznamu ad. „Vyhledávač pak automaticky nabídne odkazy, které jsou falešné. Podvodníci, kteří tyto stránky vytvářejí, navíc ještě za různé příplatky dokáží, že se tyto podvodné weby zobrazují hned jako první. Typické pro ně tedy je, že bývají označené jako reklama,“ vysvětlit Barák pro ČT s tím, že jednoznačná rada, jak se problémům vyhnout, je využívat k přístupu do své banky výhradně její webovou adresu napsanou do vyhledávacího řádku.

Nač si dát pozor?

Pokud už člověk kliká na jakýkoliv odkaz, který má vést na stránky jeho banky, měl by i tak na vyhledávací řádek rozhodně svou pozornost zaměřit. Signálem, že je něco v nepořádku, jsou totiž různé znaky a cizí slova v adrese webu.  Pokud si ale klient banky možného problému nevšimne, již pro něj mohou nastat četné problémy. „Cílem podvodných stránek je získat přihlašovací údaje klientů. Pokud je člověk na falešnou stránku zadá, je jeho bezpečí, resp. bezpečí jeho přihlašovacích údajů, narušeno. Útočníci okamžitě vědí pin, heslo, login. A pak tedy vyvstává riziko, že dojde k nabourání se do účtu, v takovém případě se útočníci dostanou i k penězům,“ dodává Barák.

Útočníci velmi často provádějí převod z napadených účtů během noci, když jejich majitelé spí. Peníze si pošlou na vlastní účty a záhy je vyberou z bankomatů v hotovosti. Takže když ráno klient zjistí, že přišel o peníze, a kontaktuje banku, aby zasáhla, peníze jsou už dávno nejen pryč, ale i vybrané. „Proto je nutné okamžitě reagovat, volat do své banky a nečekat, co bude zítra nebo za hodinu.  V těchto případech se skutečně hraje o minuty,“ shrnuje také Barák.

Kolik lidí již „naletělo“?

Ačkoliv Česká bankovní asociace si nevede žádnou přesnou statistiku podobných případů, každá banka denně řeší cca desítky podobných napadení účtů. V loňském roce pak byly související ztráty vyčísleny přibližně v hodnotě jedné miliardu korun. O rapidním nárůstu podobných podvodných útoků ale svědčí to, že aktuálně bylo této ztrátové částky v letošním roce dosaženo již v jeho pololetí.

Přibývá totiž i různých metod, jak klienty bank o jejich peníze připravit. Novinkou, která zažívá nyní velký rozmach, jsou podvody na stránkách bazarů. Tam podvodníci okrádají prodávající tím, že jim slibují zaslání požadované částky prostřednictvím různých aplikací, kde prodávající musí opět vyplnit své přihlašovací údaje ke svému vlastnímu účtu. Ty pak končí v rukou podvodníků, kteří mají možnost nepozorovaně se k účtu přihlásit.

Ať už ale člověk přijde o peníze kterýmkoliv ze zmiňovaných způsobů, univerzálně neplatí, že své peníze dostane zpět, resp. celkem reálně hrozí, že o ně definitivně přijde. Každý případ totiž banka musí posoudit vzhledem k tomu, co přesně se stalo a zda klient něco neporušil. Pokud totiž sám někomu sdělí své přihlašovací údaje a autorizuje přístup ke svému účtu cizí osobě, banka odpovědnost za výsledek takového jednání nést nemůže. Tehdy nezbývá než se obrátit na policii vzhledem k vzniklé škodě a policie celou záležitost bude řešit jako trestný čin krádeže.