Další otrávený dravec v Bílých Karpatech: V Hrubé Vrbce našli mladou samici orla královského

HODONÍN – Pracovníci Horňácké farmy v Hrubé Vrbce na Hodonínsku se pokusili ve čtvrtek zachránit vzácného orla královského otráveného nervovým jedem.

Přísně chráněného orla královského zahlédli farmáři v Hrubé Vrbce při jízdě terénem. Orel nebyl schopen letu, poskakoval po krajnici, ale pak se schoval pod jejich terénním autem. Farmáři ihned zavolali na záchrannou stanici v Buchlovicích. Podle pokynů pracovníků stanice orla chytili a do hodiny si pro něj záchranář přijel. Poznal v něm mladou samici orla královského. Jde o velmi vzácný druh dravců, hnízdící právě v Bílých Karpatech. Samice měla dokonce na zádech připevněnou vysílačku. Záchranáři si samici převzali, ale dávají jí jen velmi nízkou nadějí na záchranu, protože orlice byla úmyslně otrávená nervovým jedem. Podle místních farmářů v Bílých Karpatech někdo úmyslně rozmisťuje kousky masa otrávené karbofuranem, aby se velkých dravců zbavil. Mladá samice není první obětí nepřátel přírody v okolí, o dalších jsme psali v článku. Záchranná stanice proto ihned podala trestní oznámení na neznámého pachatele. „Nelze pochopit ani ničím omluvit zločin lidí, kteří se snaží z naší přírody vymazat přísně chráněné vrcholové predátory. Není to na Horňácku poprvé, ale mohlo by to být naposledy. Pokud víte o něčem, co přivede policii na stopu, oznamte to,“ vyzvala obec Hrubá Vrbka na své stránce.

Staňte se členy FB skupiny Život v Jihomoravském kraji a žádná zpráva z kraje vám neunikne. Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.