Rybník Rožmberk: Vyrazte za rekreací k jihočeskému moři

K jedinečnému koloritu jižních Čech patří rybníky. Přijměte naše pozvání k tomu největšímu českému rybníku, který je nazýván „jihočeským mořem”. Rybník Rožmberk nabízí mnoho – rekreaci, koupání, pěší i cyklovýlety, ale také spoustu zajímavostí o sobě. Víte o tom, že na jeho hladině můžete pozorovat zakulacení zemského povrchu? 

Poznejte rybník Rožmberk ze všech stran

Jihočeský rybník Rožmberk s úctyhodnou rozlohou 648 ha vybudoval v letech 1584 až 1590 proslulý rybníkář Jakub Krčín z Jelčan. Přestože v jeho vodách žijí ryby a podzimní výlovy každoročně přilákají na hráz mnoho návštěvníků, i v létě má rožmberský rybník co nabídnout. Krásné letní dny využijte k přírodnímu koupání. Nebude-li však počasí přát k vodním radovánkám, vydejte se kolem rybníka Rožmberk na procházku či vyjížďku na kole.

Staňte se členem FB skupiny Fajnvylety.cz a získáte přístup ke stovkám tipů na zajímavé výlety. Podělte se o fotky a zážitky z vašich výletů.

Příjemná vycházka je po hrázi rožmberského rybníka pod korunami staletých dubů, které patří mezi chráněné památné stromy České republiky. Zhruba v polovině cesty narazíte na pomníček se železným křížem. Je připomínkou události z roku 1946, kdy zde došlo k tragické potyčce mezi rybáři a pytláky.
Kolem rybníku Rožmberk můžete vyrazit také na kole, třeba po cyklotrasách Greenway Rožmberského dědictví nebo Lužnická. V blízkosti rožmberského rybníka vede ještě cyklostezka nazvaná Okolo Třeboně, která vás na 22 zastaveních seznámí s mnoha zajímavostmi o rybnících, rašeliništích a lesích zdejšího kraje.

Rybník Rožmberk, výpusť Adolfka. Autor: Michal Klajban. Zdroj: Creative Commons BY-SY 3.0
Rybník Rožmberk, výpusť Adolfka. Autor: Michal Klajban. Zdroj: Creative Commons BY-SY 3.0

Odhalte raritu, kterou ukrývá rožmberský rybník

Největší český rybník Rožmberk vybudoval Krčín za šest let. Hráz je dlouhá téměř 2,5 km, v nejširším místě má v patě šířku 55 m a v minulosti odolala několika velkým povodním. Tím je rybník Rožmberk, kterým protéká řeka Lužnice, srovnatelný s přehradou.
Rybník má dvě výpusti, pod tou hlavní byla vybudována vodní elektrárna se dvěma Francisovými turbínami. Je mezi rybničními stavbami opravdovou raritou a svědčí o genialitě Krčína. Vedlejší výpust, zvaná Adolfka, zase svědčí o přesné práci tesařů 16. století.
Hráz Rožmberka je také důležitou přírodovědnou lokalitou. Mohutné staleté duby poskytují úkryt mnoha druhů ptáků. Pod hrází jsou historické sádky, jež se dnes využívají pouze při výlovu rybníka Rožmberka.
Poznejte rybník Rožmberk i jeho okolí. Je opravdu co obdivovat, um našich předků, krásu i bohatství přírody. Přijďte pozorovat a ověřit si zakřivení zeměkoule na hladině rožmberského rybníka.

Výlov rožmberského rybníka. Zdroj: Pixabay.com/jdedic1996
Výlov rožmberského rybníka. Zdroj: Pixabay.com/jdedic1996

Kam vyrazit na výlet k rybníku Rožmberk?

Kraj: Jihočeský
Okres: Jindřichův Hradec
Město: Třeboň

Kontakt

Turistické informační centrum Třeboň
Masarykovo nám. 1
37901 Třeboň I

tel.: +420 384 721 169
e-mail: info@itrebon.cz
www.itrebon.cz 

Tip na fajn výlet

Třeboňsko je ideálním místem na výlety i pro handicapované. Poznejte malebnou krajinu jižních Čech s unikátní sítí rybníků a chráněných přírodních rezervací po naučných stezkách v CHKO Třeboňsko i na invalidním vozíku.