Baťovka má akutní nedostatek radiologických asistentů

ZLÍN – Krajská nemocnice ve Zlíně má nouzi o radiologické asistenty. Nejvíce jich chybí na oddělení zobrazovacích metod, kde jich v posledních pár měsících několik odešlo na mateřskou dovolenou nebo dlouhodobou nemocenskou. Zájemce o práci se nemocnice snaží nalákat i na štědrý náborový příspěvek.

Radiologický asistent je laicky řečeno operátor přístrojů zobrazovacích metod, který provádí i samotné vyšetření. „On vlastně uvede pacienta k přístroji a stará se o něho, je jakousi spojnicí mezi přístrojem a pacientem. Provede vyšetření, získá obrazovou dokumentaci a ta pak putuje k lékaři, který ji vyhodnotí,“ přiblížil Jiří Palíšek, primář Oddělení zobrazovacích metod zlínské nemocnice.

Staňte se členy FB skupiny Život ve Zlínském kraji a žádná zpráva z kraje vám neunikne.  Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

Přestože nabídka pracovat v KNTB je pro radiologické asistenty lepší než kdykoliv předtím, je téměř nemožné nějaké sehnat. „Ve Zlínském kraji bohužel není žádná škola, která by nabízela studium tohoto dnes už vysokoškolského oboru. Absolventi pak často zůstávají ve městech, kde studují. Což je z těch nejbližších Olomouc a Brno,“ vysvětlil Palíšek.

Baťova nemocnice má podle něj přitom řadu nejmodernějších přístrojů, například přístroj CT, sloužící k diagnostice i k navigaci dalších léčebných výkonů, magnetickou rezonanci, která využívá magnetických vlastností vody a používá se k zobrazování tkání v těle pacienta. Nechybí ultrazvuky, klasické rentgenové přístroje na snímkování, rentgeny, které se používají k prosvěcování a zároveň mohou i miniinvazivně léčit.

Radiologické asistenty hledá kromě Oddělení zobrazovacích metod KNTB také Onkologické oddělení a Oddělení nukleární medicíny. Kromě klasických benefitů nabízí zlínská nemocnice také náborový příspěvek až 100 tisíc korun.