Konec prázdnin na jihomoravských silnicích: Zákon porušilo 644 řidičů

JIHOMORAVSKÝ KRAJ – V průběhu víkendové dopravně bezpečnostní akce kontrolovali policisté na jihu Moravy téměř čtyři tisíce vozidel a zjistili 644 porušení zákona.

Poslední prázdninový víkend přinesl také několik havárií cyklistů či koloběžkářů. V sobotu odpoledne přivolal oznamovatel policisty do Kobylí k havárii cyklistky. Ta nezvládla jízdu po hlavní komunikaci a upadla. „Hlídka měla o příčině její havárie okamžitě jasno. Obtížně artikulující a pohybující se žena se naštěstí nezranila. Její dechová zkouška byla podle očekávání pozitivní. Nadýchala poměrně závratných 1,98 promile,“ popsal policejní mluvčí Bohumil Malášek.  V pátek po obědě havarovala na elektrokoloběžce na cyklostezce poblíž Dubňan dvojice mladých lidí. Osmnáctiletý řidič a o rok starší spolujezdkyně se při pádu zranili a byli převezeni k ošetření do nemocnice. Šofér neměl pro řízení patřičné oprávnění. Oběma pak chyběla na hlavě přilba. Zraněním devětapadesátiletého cyklisty skončila havárie v obci Hvězdlice na Vyškovsku. Muž nezvládl na rovném úseku jízdu a způsobil si zranění, s nimiž byl letecky transportován do nemocnice.

Staňte se členy FB skupiny Život v Jihomoravském kraji a žádná zpráva z kraje vám neunikne. Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

Řidiči na pokutách zaplatili téměř 400 tisíc korun. Nejvíce šoféři porušili předpisy o maximální povolené rychlosti. Jedenáct řidičů řídilo pod vlivem alkoholu, další čtyři se před jízdou oddali účinkům drog. K dalším nejčastějším prohřeškům patřilo nepoužití bezpečnostních pásů. Ty nepoužilo 70 řidičů a spolucestujících. V osmi případech pak nebyly v předepsaném zádržném systému umístěny děti. Téměř stovka kontrolovaných vozidel nebyla v patřičném technickém stavu.