Do prvních tříd nastoupilo v Příbrami 430 dětí, z toho 21 z Ukrajiny. Školy ale trápí ceny energií!

PŘÍBRAM – V příbramských základních školách se pro školní rok 2022/2023 otevřelo celkem devatenáct prvních tříd, do kterých rodiče a prarodiče 1. září doprovodili celkem 430 žáčků. Z tohoto 21 dětí z Ukrajiny.

Umístění bez obtíží

„Pro nový školní rok se podařilo bez větších obtíží umístit do prvních tříd všechny děti, které se dostavily k zápisům. I když v průběhu prázdnin došlo ještě k mírnému navýšení prvňáčků.

Přípravné třídy

Kromě prvních tříd se v letošním roce otevřely také dvě třídy přípravné, o které je podle místostarostky Zorky Brožíkové mezi rodiči stále větší zájem. Pro ukrajinské děti, které rodiče nezapsali do základních škol budou i nadále otevřeny adaptační skupiny.

Klidný rok?

Všem školním dětem i pedagogům popřála místostarostka klidný rok s vírou, že ho stráví ve škole bez nutnosti distanční výuky. To ale není úplně jisté. Před nadcházející zimou obce a školy trápí především vysoké ceny energií. Nemají jasno, jak bude zásobování energiemi vůbec probíhat.

V nejistotě

Zřizovateli škol jsou z velké části obce. Ty v současné době žijí ve velké nejistotě. Někde nemají zřizovatelé ani smlouvy na budoucí dodávky. Jinde mají dodávky energií domluvené, nebo se ještě dohadují na smlouvách. Řada obcí soutěžila dodavatele energií, ale nedostaly žádnou nabídku. Těm hrozí, že spadnou pod dodavatele poslední instance.