Prácheňské muzeum v Písku: Vydejte se do pravěku i za zlatem

Navštivte bývalý královský hrad v Písku a objevte dědictví minulosti a kultury nejen z Písecka. Prácheňské muzeum v Písku vám přiblíží to nejzajímavější, co nám zanechali sběratelé, badatelé, vědci, umělci i obyčejní lidé předešlých generací. Nechte si na památku otisknout pamětní razítko píseckého muzea třeba do svého cestovního deníku.

Že historie není nuda, to poznáte v Prácheňském muzeu

Vydejte se s námi do bývalého královského hradu v Písku, jenž je dnes sídlem Prácheňského muzea. Najdete jej nedaleko kamenného píseckého mostu na břehu řeky Otavy. Muzeum je plné zajímavých expozic, které vám podají svědectví o dobách dávno minulých. Výlet do Prácheňského muzea obohatí váš historický rozhled. Jaké zajímavosti na vás v muzeu čekají?

Staňte se členem FB skupiny Fajnvylety.cz a získáte přístup ke stovkám tipů na zajímavé výlety. Podělte se o fotky a zážitky z vašich výletů.

Expozice Prácheňského muzea. Zdroj foto: Prácheňské muzeum v Písku
Expozice Prácheňského muzea. Zdroj foto: Prácheňské muzeum v Písku

Prácheňské muzeum vás provede bohatstvím historie i nerostů

  • Počátky hradu a města Písku je výstava s tématem historie píseckého hradu. Najdete ji v rytířském sále, který je grandiózním pozůstatkem píseckého královského hradu. Jaký byl původní charakter hradu a jak vznikalo město Písek? To vám představí vystavené předměty i modely hradu a města z různých období, jež krásně ilustrují historii.
  • Seznamte se s historií regionu od poloviny 13. století až do nedávných událostí roku 1989 v expozici Dějiny regionu. Uvidíte zde ukázky různých zbraní, keramiky, uměleckých předmětů a nábytku, což určitě potěší všechny zájemce o historii. Oblíbené jsou ukázky dobových platidel, městská pokladna a vybavení lékárny z období baroka.
  • Jak se vyvíjela písecká kultura od 2. poloviny 19. století do 1. poloviny 20. století? Čím se lidé bavili, co vynalézali, jak tvořili? To vám prozradí expozice Kulturní tradice Písecka. Toto široké téma je rozdělené do několika celků. Před vstupem do expozice vás jistě upoutá funkční stroj věžních hodin (z místní radnice) z druhé poloviny 18. století. Jejich pohybující se kyvadlo vítá příchozího již o patro níže hned naproti schodišti.
  • Chcete odkrýt tajemství vzniku vltavínů? Zajímá vás, co je pegmatit? Navštivte výstavu Nerostné bohatství. Čeká zde na vás obsáhlá expozice o geologii a mineralogii Písecka.
    Velká pozornost je věnována významnému fenoménu – píseckým pegmatitům, kterými Písek získal v mineralogii světovou proslulost.
Akvarijní expozice v píseckém muzeu. Zdroj foto: Prácheňské muzeum v Písku
Akvarijní expozice v píseckém muzeu. Zdroj foto: Prácheňské muzeum v Písku

V Prácheňském muzeu zažijete cestu do pravěku i zlatou horečku

  • Zlatá horečka na Písecku? Ano, díky nálezu z roku 1927. Ale těžba zlata na Písecku má své kořeny již v pravěku. S jakými nástroji, ve kterých lokalitách a v jakých obdobích, to se dozvíte v expozici Zlato v Pootaví.
  • Víte, že v Česku má rybníkářství tradici sahající až do 12. století? A že u nás žije přes 60 druhů ryb? Třetinu z nich si můžete prohlédnout v akvarijní expozici Ryby a rybářství. A navíc se můžete podívat, jaké perly umí perlorodka říční!
  • Jakým vývojem prošel život člověka na území současného Písecka od chvíle, kdy si vyrobil první kamenný nástroj, přes objevení zpracování železné rudy až po příchod Slovanů? Expozice nazvaná Pravěk a doba slovanská vám odpoví!
  • Poznejte Písecký venkov v 19. století. Výstava vzdává hold výrazným regionálním osobnostem, které k píseckému venkovu neodmyslitelně patří. Tou první je snad nejznámější český sedlák a vyhlášený silák Jan Cimbura, který se představuje jako skutečně žijící postava a připomíná tak, že není jen pouhou figurkou ze světa literární fikce, kterou si ve stejnojmenném románu vymyslel Jindřich Šimon Baar. S Cimburou souvisí i osobnost druhá. Je jí malíř Jan Hála, zřejmě nejznámější ilustrátor zmíněného románu. Malíř Václav Šebele objížděl Písecko a črtal, kreslil, maloval, a tak unikátním způsobem zachytil podobu života na vsi na konci 19. století.
  • Obrazová galerie českých panovníků vás uchvátí. Prohlédněte si impozantní řadu šestnácti olejomaleb českých panovníků, která prošla zajímavými osudy a je zcela mimořádná pro muzejní prostředí.

I Prácheňské muzeum má svou historii, nahlédněte do ní

Prácheňské muzeum v Písku bylo založeno v roce 1884 jako Městské muzeum. Nejprve bylo umístěno v různých budovách po městě, od roku 1902 sídlí v objektu bývalého královského hradu z poloviny 13. století. Od roku 1990 nese název Prácheňské muzeum v Písku a svou působnost rozšiřuje do jisté míry na území celého historického Prácheňského kraje. Moderně pojaté expozice byly oceněny, s přihlédnutím k celkové práci píseckých muzejníků, Výborem Rady Evropy cenou Evropské muzeum roku 1996.
V současné době muzeum nabízí badatelům knihovnu odborné literatury se studovnou a návštěvníkům mimo tři výstavní prostory také stálé expozice.
Pod Prácheňské muzeum v Písku patří ještě několik poboček: Památník Adolfa Heyduka v Písku, Památník města Protivína a Pozorovací věž v Národní přírodní rezervaci Řežabinec, Řežabinecké tůně.

Turistické informace

Aktuální informace o otevírací době, vstupném, výstavách a akcích najdete na internetových stránkách Prácheňského muzea v Písku.

Místo výletu

Kraj: Jihočeský
Okres: Písek
Město: Písek

Kontakt

Prácheňské muzeum v Písku
Velké náměstí 114
397 24 Písek

tel.: +420 382 201 111
e-mail: info@prachenskemuzeum.cz
www.prachenskemuzeum.cz

Tip na fajn výlet

Nechte se vtáhnout do rozmanitých tajuplných světů plných objevování a inspirace v originální expozici Sladovna Písek. Je největší dětskou galerií u nás.