Jablka jsou cenným zdrojem živin. Tip na rychlý zákusek, který můžete připravit i z padaných jablek

Typickým ovocem našeho českého podzimu jsou jablka. Pokud máte zahrádku, tak krásná jablka putují do sklepa na později, ale ta padaná je potřeba zužitkovat co nejrychleji. Jenže co z nich pořád vymýšlet? Na pečení není vždy dostatek času. Přinášíme vám rychlý tip na jablečné občerstvení. Jak už je u našich receptů zvykem, půjde o recept nejen rychlý, ale také zdravý a levný.

Alespoň jablko denně

Jedno anglické přísloví říká An apple a day keeps doctor away, což znamená, že jedno jablko denně odežene doktora. Odborníci by patrně doporučili denně jablka dvě plus další ovoce a zeleninu.

Proč si jablek cenit

Zralá jablka obsahují řadu látek prospěšných našemu zdraví. Z minerálů se jedná např. o sodík, draslík, hořčík, vápník, fosfor, železo, měď, zinek nebo mangan, z vitamínů jde např. o vitamín C, D, E a řadu B vitamínů. Jablko obsahuje také tolik důležitou vlákninu, která podporuje činnost našich střev a trávení jako celku.

Jak jablka jíst

Nezapomeňte, že velká část zmíněných prospěšných látek je uložena ve slupce, tudíž bychom měli jíst jablka právě se slupkou. Problémy se slupkou však mohou mít lidé s oslabeným trávením. Těm pak může pomoci právě její odstranění. Je dobré vědět, že jablka mohou být bohatší na cukr.  Jablka se tedy doporučuje jíst s bílkovinami a prospěšnými tuky (např. sýrem, tvarohem), protože tato kombinace omezuje výkyvy krevního cukru.

Recept na rychlý pudink s jablky

1 čokoládový pudink

4 menší jablíčka

½ l + ¼ l vody

1 hustý smetanový jogurt nebo zakysaná smetana

½ čokolády na vaření

cukr dle chuti

Jablka nakrájíme na malé kousky. (Pokud odkrojíme slupku, výsledek bude chutnější, ale připravíme se o vlákninu.) Dáme je do kastrůlku, zalejeme přibližně půl litrem vroucí vody a vaříme do změknutí. Dle chuti přisladíme. Bokem rozmícháme pudink ve čtvrt litru chladné vody a přidáme do dušených jablíček. Za stálého vaření mícháme, dokud pudink nezhoustne. Pudinko-jablečnou hmotu nalejeme do skleniček a necháme vychladnout. Mezitím rozpustíme čokoládu, vmícháme ji do hustého jogurtu nebo zakysané smetany a nakonec použijeme jako topping.

Může vás zajímat:

https://www.novinykraje.cz/blog/2022/06/16/proc-nejist-brambory-kazdy-den-a-jak-je-nahradit-veprove-ministeaky-s-restovanou-zeleninou-na-jedne-panvi/