Cizinec vyhrožoval výbušninou ve vlaku. Policisté ho zneškodnili

HAVLÍČKŮV BROD – Policisté, strážníci i hasiči zasahovali v úterý večer na vlakovém nádraží v Havlíčkově Brodě, kde v mezinárodním rychlíku seděl muž vyhrožující výbušninou. Po zákroku, během kterého nebyl nikdo zraněn, se ukázalo, že si osmatřicetiletý cizinec vše vymyslel.

Jeden z cestujících mezinárodního vlaku jedoucího z Prahy na Brno kontaktoval v úterý 27. září večer policejní tísňovou linku. „Oznámil, že má u sebe v zavazadle výbušninu a střelné zbraně. Informaci sdělil telefonicky opakovaně, byl konkrétní ohledně své osoby a místa, kam směřuje,“ uvedla mluvčí policie Jana Kroutilová.

Staňte se členy FB skupiny Život v kraji Vysočina a žádná zpráva vám neunikne. Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv

Policisté zjistili, kde se vlak aktuálně pohybuje, a následovala blesková akce. „Vlak byl zastaven na odstavné koleji lokality vlakového nádraží v Havlíčkově Brodě. Policisté nalezli podezřelého muže ve vagonu, výbušninu ani střelné zbraně u sebe neměl,“ doplnila mluvčí.

Všichni cestující museli z vagonu vystoupit. Policisté jej pečlivě zkontrolovali, ale žádné nebezpečné předměty nenašli. Kolem desáté hodiny večer tak mohl vlak v jízdě pokračovat.

Muž policistům sdělil, že jeho oznámení bylo smyšlené. „Policejní komisař na základě shromážděných důkazů zahájil trestní stíhání zadrženého muže, jednalo se o cizince. Muž byl obviněn ze spáchání trestného činu šíření poplašné zprávy, přičemž tato nepravdivá zpráva vyvolala bezdůvodnou záchrannou práci integrovaného záchranného systému,“ dodala Jana Kroutilová. Za uvedenou trestnou činnost lze uložit až tříletý pobyt ve vězení.