Jediná dochovaná městská brána se dočká rekonstrukce

BRNO – Brněnská Měnínská brána projde rekonstrukcí, díky níž se z ní stane moderní výstavní prostor. Vizualizaci provedou za téměř 1,5 milionu korun Architekti Hrůša & spol.

Brána, doložená od středověku a jejíž dnešní podoba vychází z období kolem roku 1500, byla naposledy rekonstruována před padesáti lety. Jedná se o jedinou dochovanou bránou, kterou se vcházelo do města, jako průchozí přestala sloužit v 19. století. Do majetku města se dostala koncem 70. let, poté prošla obnovou podle návrhu Kamila Fuchse. Pod správou Muzea města Brna se z ní stal výstavní prostor. „Historická budova se potýká s vysokou vlhkostí, prosakující kanalizací a celkově špatným stavem technických instalací, počítá se také se zásadnější rekonstrukcí výtahové šachty,“ řekla primátorka Markéta Vaňková. Prostor bude opět sloužit výstavám, ale v moderním pojetí. Počítá se s 3D virtuální realitou, počítačovou hrou s dobovou tematikou či s krátkodobými výstavami dobových zbraní či stavebních a vojenských technik.

Staňte se členy FB skupiny Život v Jihomoravském kraji a žádná zpráva z kraje vám neunikne. Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.