Unikátní valašské panenky ozdobí galerii Klobučan

VALAŠSKÉ KLOBOUKY – Ojedinělou autorskou sbírku čítající dvě stovky valašských panenek budou moci už brzy obdivovat návštěvníci nové galerie Klobučan ve stejnojmenném kulturním domě ve Valašských Kloboukách. Sběratelkou a tvůrkyní jednotlivých exponátů je zdejší rodačka Alena Dynková.

Výstava s podtitulem „Jak plyne čas na Valašsku“ začne slavnostním odpolednem v neděli 23. října.  Od 15 hodin budou k vidění ukázky drobných lidových řemesel, zahraje dechová hudba Valaška a zazpívá pěvecký soubor Hafera. Výstava se pak oficiálně otevře v 17 hodin.

Staňte se členy FB skupiny Život ve Zlínském kraji a žádná zpráva z kraje vám neunikne.  Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

Alenu Dynkovou k ručním pracím přivedla její maminka, která ji naučila háčkovat, šít i plést. Tyto záliby později uplatnila při výrobě dekorativních látkových panenek, které jsou dodnes oblíbeným dárkovým předmětem z valašského kraje. Za výrobky obdržela také regionální certifikát v kategorii rukodělný výrobce. Porcelánové i jiné panenky, které sbírá, dotváří vlastnoručně vyrobenými kroji, drobnými předměty a doplňky. „Prvním exponátem mé sbírky byla vinylová panenka z mého dětství, pro kterou jsem ušila svůj první valašský kroj. Postupně jsem k ní připojovala další a další panenky, které jsem tvořila tak, aby zobrazovaly běh času na Valašsku. Ukazují životy našich předků od narození až po skonání, a přitom ztvárňují tradiční moravská řemesla, všední práci, valašské tradice i lidové zvyky,“ přiblížila autorka Alena Dynková.

„Valašské panenky v naší nové galerii Klobučan zůstanou i v nadcházejícím roce, aby si je mohli prohlédnout místní, přespolní i turisté. Srdečně všechny zveme,“ vzkazuje Jaroslav Baloušek, ředitel Kulturního a vzdělávacího střediska Valašské Klobouky.

Výstava bude otevřená ve všedních dnech od úterý do pátku v době od 10 do 16 hodin a o sobotách a nedělích od 12 do 16 hodin. Pro skupiny návštěvníků bude možné dohodnout rezervaci termínu na telefonu 737 580 746.

Alena Dynková připravuje výstavu panenek. Foto: město Valašské Klobouky
Foto: město Valašské Klobouky