Legendární Prašina ožije na prknech Klicperova divadla

foto: Klicperovo divadlo

HRADEC KRÁLOVÉ – Adaptaci úspěšné dobrodružné knihy pro mládež si vzal pod režisérskou taktovku umělecký šéf divadla Pavel Khek. Divákům se v atraktivním titulu představí nové posily souboru Martina Czyžová, Maria Leherová a Martin Klapil. Divadlo láká na představení, které potěší celou rodinu.

„Jsme rádi, že můžeme být první, kdo uvede tento titul na divadle, a tak se diváci mohou těšit na světovou premiéru. Účast na ní přislíbil i autor Prašiny Vojtěch Matocha, proto si myslím, že Klicperovo divadlo čeká skutečně událost“, prozradil režisér Pavel Khek.

Staňte členy FB skupiny Život v Královehradeckém kraji a žádná zpráva z kraje vám neunikne. Sledujte nás Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

Ke spolupráci na inscenaci do svého týmu přizval i nové spolupracovníky. Hudbu složil Ivan Acher, výpravu navrhl Jozef Hugo Čačko a o pohybovou spolupráci se postaral Marek Zelinka. Dramaturgem inscenace je Martin Satoranský.

Premiéra Prašiny se uskuteční 10. prosince od 19 hodin na Hlavní scéně.

Autorem románu je spisovatel a programátor Vojtěch Matocha. Ten v letech 2010–2013 vedl skautský oddíl a právě v té době začal vznikat příběh Prašiny. První díl románu vyšel v nakladatelství Paseka v roce 2018. Matocha byl za svůj debut nominovaný na cenu Magnesia Litera v kategorii Litera pro děti a mládež. V roce 2019 vyšel druhý díl s názvem Prašina – Černý merkurit a o rok později pod názvem Prašina – Bílá komnata také díl třetí. Aktuálně vychází komiksová série pod názvem Kronika Prašiny a chystá se i filmové zpracování.