Kontroly na hranicích se Slovenskem mají pokračovat dalších 14 dní

ilustrační foto: Policie JMK

BŘECLAV, HODONÍN – Kontroly na českých hranicích se Slovenskem budou pokračovat dalších 14 dní, skončit by měly k 27. prosinci. Bez prodloužení by ale skončily už 12. prosince.

Po středečním jednání vlády řekl vicepremiér Marian Jurečka, že počty běženců podle něj klesají a vláda bude dál sledovat, jak se situace v migraci bude vyvíjet během zimy. Uvedl, že pokud migrační tlak zesílí, není vyloučeno, že vláda může opatření za dva týdny opět prodloužit. Česko obnovilo kontroly kvůli migrantům přicházejícím do EU takzvanou západo-balkánskou cestou v závěru září. Cizinci přicházející zejména ze Sýrie využívají Česko jako tranzitní zemi, chtějí přes něj pokračovat do dalších států EU. Cesta vede přes Maďarsko a Srbsko.

Staňte se členy FB skupiny Život v Jihomoravském kraji a žádná zpráva z kraje vám neunikne. Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

Vláda v říjnu rozhodla, že na hranicích může pomáhat až 80 vojáků a maximálně 60 příslušníků celní správy. Umožnila pokračování jejich pomoci až do doby, než kontroly skončí. Maximální počet celníků se nyní má snížit na 30.

zdroj: Policie JMK