Desítka vysadila 21 stromů za narozené děti, nabízí i adopci dřevin

Zdroj: MČ Praha 10

PRAHA – Jedenadvacet nových stromů vysadila Desítka za nově narozené děti v projektu, který běží od roku 2007. Městská část chce výsadbu stromořadí rozšířit na místa, která jsou sice na jejím území, ale nespravuje je. Požádat o strom za své dítě mohou rodiče z Prahy 10 při vítání občánků.

„Pokaždé se snažíme vyjít vstříc přání rodičů a vybrat stromek na místě, které preferují. Mohou pak sledovat, jak dřevina roste společně s jejich potomkem. Na podzim jsme zasadili celkem jednadvacet stromů – ve Vršovicích, Strašnicích, Malešicích a na Zahradním Městě. Nejčastějším druhem byla tentokrát atraktivní višeň chloupkatá, oblíbená jak pro své bohaté jarní květy, tak podzimní barevné listy,“ vysvětlil vedoucí odboru životního prostředí Martin Pecánek. Pokud mají rodiče zájem, město opatří strom i cedulkou s křestním jménem jejich syna nebo dcery. Každý strom je věnovaný maximálně deseti dětem.

Staňte se členy FB skupiny Život v Praze a žádná zpráva vám neunikne. Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

Velký zájem je i o nový projekt Adoptuj strom. Ten spočívá v tom, že se občané či organizace dobrovolně zavazují k péči o konkrétní dřevinu v místě jejich bydliště. Město by chtělo do této aktivity zapojit i místní organizace dětí a mládeže a další spolky. „Základní princip je stejný jako v případě Stromů za narozené děti: Zapojit občany do péče o své nejbližší okolí a pomáhat jim u dětí budovat kladný vztah k přírodě,“ sdělil radní pro životní prostředí a udržitelnost Desítky Milan Maršálek (VLASTA).

Jen v rámci projektu Stromy za narozené děti bylo vysázeno přes 4 500 dřevin a díky zapojení veřejnosti se chce vedení Desítky zaměřit na další zkvalitňování celkové péče o veřejnou zeleň. „Chceme připravit jednoduchou a pro veřejnost i odborníky přehlednou koncepci a přesný přehled toho, kdo a jak se stará o konkrétní pozemky na našem území. Řadu míst spravuje zejména Technická správa komunikací hlavního města Prahy, od níž máme rámcový příslib spolupráce na výsadbách v námi vytipovaných ulicích Desítky,“ dodal Milan Maršálek.