Vánoční otravy nejsou ničím neobvyklým, tvrdí toxikoložka s dlouholetou praxí

MUDr. Hana Farná, toxikoložka

A nemusí přitom jít nutně pouze o špatně upravené nebo nevhodně skladované potraviny. Svá nebezpečí skrývají také vánoční dekorace a další vybavení domácnosti, které se běžně nepoužívá nebo nadužívání alkoholu ve spojení s oslavami nového roku. MUDr. Hana Farná takových případů řešila za svoji praxi víc než dost.

Vánoční rostliny

Vánoční klasika: dítě ochutnává krásné červené listy vánoční hvězdy, správně botanicky Pryšec nádherný. Jako všechny pryšce obsahuje ve svých cévách, takzvaných mléčnicích, bílé mléko, tvořené komplexem látek zvaným euphorbon. Jsou to látky pryskyřičné povahy, které různě silně dráždí. Sice už méně než původní rostliny ve své domovině – Střední Americe, ale mohou způsobit nepříjemné popáleniny. Požití části rostliny vede k nepříjemnému pálení v ústech, poruchám polykání. Proto je vhodné hned podat chladné tekutiny a jít s dítětem na ORL. Dobrá zpráva je, že se nejedná o celkovou otravu – nanejvýš se dá čekat podráždění trávicího traktu s bolestmi břicha, zvracením a průjmem. Potřísněnou kůži je nutné okamžitě opláchnout vodou a umýt mýdlem. Stříkne-li bílé mléko do oka, musí se oko vyplachovat tekoucí vodou 10 – 15 minut. Při trvajícím pálení musí oko ošetřit oční lékař, aby nedošlo k poškození rohovky.

Vánoční hvězda s sebou nese i nebezpečí mírné otravy

Pryšec nádherný, vánoční hvězda, je někdy nazýván i „vánoční růže“: tady ovšem pozor – je to i vžitý název pro druh rané čemeřice, který rozkvétá už před Vánocemi (též zimní růže, Kristova růže). Zde je nutná opatrnost: Jakékoli požité množství se musí brát jako potenciálně toxické. Její krásné květy, plovoucí v ploché misce s vodou, jsou působivou ozdobou svátečního stolu. Naštěstí náhodné požití květu ještě neznamená možnost vážné otravy, v takovém případě je vhodné podat několik tablet aktivního uhlí a tekutiny. Naproti tomu krásná cesmína ostrolistá se svými atraktivními červenými plody má pověst, jakou si nezasluhuje. Toxicita všech druhů cesmín je nízká. Náhodné požití (až do 10 plodů) není nebezpečné. Její hrubě ostnaté listy nesvádějí k ochutnání.

Co tradiční symbol vánočních svátků – jmelí?

Je na tom podobně. Obsahuje směs různých látek (viskotoxiny, lektiny), ale v atraktivních bílých bobulích je jejich výskyt velmi nízký. A tak se této magické rostliny Keltů bát nemusíme: ochutnání několika málo bobulí, tří až čtyř, dítěti neublíží a stačí dát jen napít vody nebo čaje. Teprve po požití většího počtu plodů se podává aktivní uhlí. Listy jsou drobné a tuhé, nelákají jako plody, ale náhodné požití se hodnotí podobně jako požití plodů. Máme případ dítěte, které snědlo asi deset uschlých listů a odneslo to jen průjmem. K pozlacení a postříbření se používá bronz zlatá nebo stříbrná, která není toxická.
Jsou i další tradičně vánoční květiny, které mohou být nebezpečné?
Ano, třeba brambořík. Sice nepatří mezi typické vánoční rostliny, ale často právě v období adventu a Vánoc přispívá ke sváteční atmosféře. Dítě může ochutnat jeho atraktivní květy a domácí mazlíček okousat listy. Není to žádné neštěstí, dítě, pejsek nebo kočička to odnesou nanejvýš průjmem. Úplně nevinný je vánoční kaktus – je netoxický a na rozdíl od jiných kaktusů nemá ani ostny.

Je třeba dekorativní umělý sníh neškodný?

O Vánocích se v našich obývacích pokojích stále častěji vyskytuje i umělý sníh ve spreji. Je předurčen ke zdobení adventního věnce, vánočního stromku nebo i okenních tabulí. Podle výrobců obsahuje vosk, kyselinu stearinovou, rozpouštědlo a hnací plyn. Po delší aplikaci sprejem v uzavřeném prostoru je možné cítit příznaky podráždění dýchacích cest, omámenost a sklon k závratím. Pomůže otevřít okno, příznaky odezní na čerstvém vzduchu. A co se může stát, když někdo umělý sníh ochutná? Když malé dítě odškrábne umělý sníh a sní, zůstane to bez následků, jen po větším množství bude podráždění trávicího traktu. Po požití nevyvolávat zvracení, podat sklenku vody, mléka nebo džusu. Pokud něco ze spreje stříkne do oka, je nutné vyplachovat tekoucí vodou 15 minut a potom by to měl ošetřit oční lékař.

Co vonné oleje?

Už v adventním čase se s oblibou používají vonné oleje, aby se navodila útulná sváteční atmosféra. Zde je ovšem třeba mít se na pozoru, esenciální oleje jsou nebezpečné především pro kojence. Náhodné požití několika kapek větším dítětem zpravidla projde dobře. Nikdy nevyvolávat zvracení, podat malé množství vody a při jakýchkoli neobvyklých příznacích konzultovat lékaře. Na éterické oleje se odkazuje i kadidlo, to jich ale obsahuje jen 5-10 % v pryskyřičném nosiči (běžně dostupné kadidlo). „Pravé“ kadidlo je pryskyřice afrického stromu Olibanum – ani zde nevadí požití několika zrn, jen po velkém množství by nastal problém s éterickými oleji.
Co tradiční české vůně? Purpura , františek?
Naproti tomu purpura a vánoční františky nejsou nebezpečné skoro vůbec: purpura je směs uhlí a pryskyřic, františek (různé druhy) obsahuje pryskyřičné komponenty, zrnka kadidla a dusičnan barnatý (v množství procentuálně nižším než hlavičky zápalek).

S Vánocemi a oslavami konce starého roku je spojena zábavná pyrotechnika. Je jedovatá?

Pozor na prskavky – jsou nesrovnatelně více nebezpečné než petardy a domácí ohňostroje! Jedná se o drát potažený hmotou tvořenou ze 40 % dusičnanem barnatým (25 % tvoří železo a 5 % hliníkový prášek). Dusičnan barnatý je to rozpustná sloučenina barya, takže se z GIT vstřebává a působí toxicky. Zde nemá smysl podat aktivní uhlí, protože baryum na sebe neváže. Po každém požití, nejde-li jen o olíznutí, raději do nemocnice. Už 1,5 cm prskavky může u předškolního dítěte způsobit těžkou otravu baryem, u kojence už jen 0,5 cm.

Prskavka svým chemickým složením může být zejména pro malé děti velmi nebezpečná

No a jsme pomalu u Silvestra. Rachejtle, petardy, bouchací kuličky, domácí ohňostroje a další udělátka…

Nebezpečí otravy není příliš vysoké. Základ výbušné směsi tvoří chlorečnan draselný a aluminium. Po tření, úderu nebo zahřátí tato směs exploduje. Často obsahuje i chlorid draselný, červený fosfor, síru a uhelný prach a aby se dosáhlo hezkého zbarvení, přidává se i malé množství solí kovů. Třecí plochy obsahují červený fosfor, arabskou gumu nebo vizmut. Všichni známe varování před možnými fatálními následky výbuchu v ruce. Ale co je třeba dělat, když se kousek petardy nebo třecí plochy dostane do úst? Pokud jde jen o nakousnutí obalu nebo o požití několika drobků, stačí dítěti vypláchnout ústa a dát napít vody, je-li podezření, že dítě snědlo větší množství, je nutné vyhledat lékařskou pomoc.

A vánoční zvyky, třeba lití olova …

Lití olova je v mnoha rodinách tradičním novoročním rituálem. Kousek olova položený na lžíci se zahřeje nad plamenem a roztavené olovo se nalije do nádoby se studenou vodou, kde okamžitě ztuhne do různých zajímavých tvarů, které se s dávkou fantazie dají všelijak interpretovat a posloužit jako věštba pro nadcházející rok, Olovo se taví až při 320°, takže nebývá nouze o závažné popáleniny. Pozor ale i na možnost otravy: při zahřívání olova vznikají páry, které by se neměly vdechovat – je nutno zajistit dobré větrání místnosti. Použitá lžíce se už nesmí použít na jídlo! A nezapomenout: olovo v žádném případě nesmí přijít do výlevky nebo do domovního odpadu. Patří do nebezpečného odpadu.

Vzpomenete si na nějaké zajímavé případy ve spojení s oslavami konce roku?

Alkohol sice patří k otravám celoročním, ale během vánočního období statistika prudce vzrůstá. Zvláště na Nový rok řešíme mnoho otrav alkoholem, a to nejen u teeenagerů. V souvislosti s opojením alkoholem řešíme i požití dalších věcí, které se normálně nekonzumují: například akademický malíř, kterému došel alkohol, na Nový rok po ránu vypil ředidlo na své barvy a jako zákusek si dal kus petardy.

Co hrozí zvířatům?

Vánoční otravy se týkají i zvířat: Přihodilo se před několika lety, že poník spásl vánoční dekoraci, na vánoční besídce, kde si s ním hrály děti. Na výzdobu sálu byly použity i atraktivně vyhlížející plody lýkovce jedovatého, které obsahují poměrně nebezpečné alkaloidy, mezerein a daphnetoxin. Působí v trávicím traktu: vyvolávají bolesti břicha, úporné průjmy, zvracení, krvácení do trávicího traktu, dráždí i ledviny. Problém byl v tom, že kůň zvracet nemůže, nedokáže to. Měl břišní koliky, průjem, močil krev. Léčení mohlo být jen symptomatické a podpůrné. Naštěstí vše dobře dopadlo!

Máte službu na Silvestra, takže co nejvíce klidu a pohody. Děkujeme za celoroční spolupráci.

Foto: archiv respondentky a fotobanka