Nový rok byl ve znamení požárů a bouraček

foto: HZS Královéhradeckého kraje

KRÁLOVÉHRADECKO – Za první den roku 2023 hasiči zaevidovali celkem 36 událostí. Potvrzuje to tak, že proběhlé silvestrovské oslavy byly pro hasiče náročnější než loni, tehdy vyjížděli k 16 případům. Jednotky likvidovaly převáženě zahoření zbytků zábavní pyrotechniky, ale zasahovaly také u tragické dopravní nehody.

Z 36 událostí bylo 16 požárů, 4 dopravní nehody a další různé technické zásahy.

Staňte členy FB skupiny Život v Královehradeckém kraji a žádná zpráva z kraje vám neunikne. Sledujte nás Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

Pojďme se podívat na výběr ze zásahů hasičů 1. 1. 2023:

Čtyři minuty po půlnoci se na silnici č. 317 u Čermné nad Orlicí (u odbočky na Číčovou) střetlo osobní auto se zvěří. „Uvnitř vozu byla zraněná osoba. Nebyla zaklíněna, ale z vozu ji přesto museli hasiči opatrně vyprostit na páteřní desce, dále byla v péči posádky ZZS,“ říká mluvčí hasičů Martina Götzová.

Dvacet minut po šesté hodině ranní došlo na silnici č. 14 mezi Rychnovem nad Kněžnou a Solnicí ke srážce osobního vozidla s chodcem, ten bohužel na místě svým zraněním podlehl. Místo nehody zabezpečovali profesionální hasiči z Rychnova nad Kněžnou, kteří ho potom předali policistům.

Deset minut po jedenácté hodině museli přispěchal profesionální hasiči z Nového Bydžova a dobrovolná jednotka Starý Bydžov na hřbitov ve Starém Bydžově. Tam došlo pravděpodobně od zapálené svíčky k zahoření túje. Požár hasiči rychle zlikvidovali, nedošlo ke škodě na majetku.

Krátce pře polednem zasahovali profesionální hasiči ze stanice Hradec Králové – Pražská a dobrovolná jednotka Lochenice u požáru osobního auta. K tomu došlo na silnici č. 33 u Trotiny. Oheň zasáhl motor vozidla, při požáru se naštěstí nikdo nezranil. K zahoření došlo díky technické závadě, škoda byla vyčíslena na zhruba 20 tisíc korun.

V Žacléři museli hasiči přispěchat do ulice B. Němcové krátce po půl třetí odpoledne. Na místo je přivolala posádka zdravotnické záchranné služby. „U pacienta se záchranářům rozezněl detektor nebezpečného oxidu uhelnatého. Na místě byly naměřeny CO hodnoty. Hasiči uzavřeli přívod plynu, odpojili karmu a prostory odvětrali. Jedna osoba byla transportována do nemocnice,“ komentuje zásah mluvčí hasičů.

Krátce před půl pátou došlo na silnici č. 37 v Hajnicích v části u Výšinky ke střetu dvou osobních vozidel, ta částečně blokovala provoz na komunikaci. O dva zraněné se museli postarat záchranáři. Na místě zasahující profesionální hasiči ze Dvora Králové nad Labem a dobrovolná jednotka Hajnice zabezpečili nabouraná auta, zlikvidovali unikající provozní kapaliny a postarali se o úklid vozovky.

Deset minut před půl pátou přispěchali profesionální hasiči z Dobrušky a dobrovolná jednotka Nové Město nad Metují k požáru vykotlaného stromu, který zahořel po zbytku zábavní pyrotechniky. K požáru došlo v Novém Městě nad Metují v části Vrchoviny. Jednotky strom uhasily pomocí vody z vaků a pokáceli ho.

Patnáct minut po šesté hodině bylo zapotřebí hasičů v centru královéhradecké metropole, zde došlo k zahoření krabice od pyrotechniky. Požár uhasili rychle dobrovolní hasiči z Třebše, kteří zajišťovali na místě požární dohled. Nebyla způsobena žádná škoda.

Pět minut před sedmou hodinou večerní zasahovali hasiči u bouračky dvou osobních aut, ke které došlo na silnici č. 33 v Předměřicích nad Labem. Jedno z aut se po nehodě ocitlo v příkopu. Péči zdravotnické záchranné služby potřebovali tři lidé. Profesionální hasiči z centrální stanice Hradec Králové a ze stanice Hradec Králové – Pražská zabezpečili místo události a odstranili následky nehody.