Chudenice: Objevte andělský pokoj ve Starém czerninském zámku

Jídelna. Starý zámek, Chudenice. Autor: Jiří Strašek. Zdroj: Wikimedia Commons, licence CC BY-SA 4.0
Jídelna. Starý zámek, Chudenice. Autor: Jiří Strašek. Zdroj: Wikimedia Commons, licence CC BY-SA 4.0

Navštivte Chudenice, malebné městečko v krásné a čisté krajině na pomezí Šumavy a Českého lesa, jehož historie je úzce spjata se šlechtickým rodem Černínů. Dominantou Chudenic je Starý czerninský zámek, který si pro vás připravil zajímavé zámecké interiéry, třeba andělský pokoj, a také muzejní expozici věnovanou historii a významným osobnostem Chudenic.

Chudenice zvou na zámek i do krásné přírody

Poklidné městečko Chudenice vás zcela jistě nadchne. Leží zhruba 11 km severozápadně od Klatov obklopené krásnou přírodou, která zve k výletům a procházkám. Pošumavské městečko skýtá spoustu zajímavých historických památek, které byste neměli minout. Chudenice patří mezi nejstarší české osady. Historickému centru dominuje kostel svatého Jana Křtitele a nedaleko něj zámek, který je kolébkou prastarého šlechtického rodu Czerninů z Chudenic. Vydejte se s námi do zámeckých expozic i do muzea Josefa Dobrovského, který v Chudenicích působil jedenáct let jako učitel a přítel rodiny Černínů. Nejvýznamnějším chudenickým rodákem je básník, spisovatel a dramatik a později šéf činohry ND v Praze, Jaroslav Kvapil.

Staňte se členem FB skupiny Fajnvylety.cz a získáte přístup ke stovkám tipů na zajímavé výlety. Podělte se o fotky a zážitky z vašich výletů.

Starý zámek v Chudenicích. Autor: Richenza. Zdroj: Wikimedia Commons, licence CC BY-SA 3.0
Starý zámek v Chudenicích. Autor: Richenza. Zdroj: Wikimedia Commons, licence CC BY-SA 3.0

Starý czerninský zámek v Chudenicích zve do pokoje Josefa Dobrovského

Prohlídkový okruh „Zámek a Czernínové z Chudenic” vás provede zámeckou expozicí. Poznáte zámecké pokoje a salonky, které jsou plně vybaveny historickým nábytkem a mnoha zajímavými předměty a obrazy. Jde o autentické kusy nábytku a předmětů, dochovaných po Czernínech z Chudenic, původem ze zámku Lázeň. Nahlédnete nejen do zámecké knihovny, jídelny, andělského pokoje, černé kuchyně a mnoha salonků, ale i do pokoje Josefa Dobrovského a orientálního salonku, nebo do dámského budoáru s ložnicí a koupelnou se zabudovanou historickou vanou. Dozvíte se historii rodu Czernínů z Chudenic a nejdůležitější informace z dějin městečka Chudenice.

Andělský pokoj, Starý czerninský zámek v Chudenicích. Autor: Richenza. Zdroj: Wikimedia Commons, licence CC BY-SA 3.0
Andělský pokoj, Starý czerninský zámek v Chudenicích. Autor: Richenza. Zdroj: Wikimedia Commons, licence CC BY-SA 3.0

Při prohlídkové trase „Tvrz Chudenice a život na tvrzi” navštívíte nejstarší část zámku, tedy prostory původní tvrze a jedinou dochovanou obrannou baštu původní tvrze s expozicí obytného prostoru pána tvrze. Poznáte kuchyni, potravinový sklep se zbytky původního točitého schodiště do kuchyně a uvidíte původní bránu tvrze se zbytky želez od padacího mostu a dochované gotické střílny. Součásti prohlídky je i expozice útrpného práva.

Muzejní expozice, kterou najdete v přízemí budovy Starého zámku, je rozdělena na dvě části. V první části je výstava o Josefu Dobrovském, o Národním obrození a o farnosti Chudenic. Druhá část je věnována historii Chudenic, chudenickým občanům a Jaroslavu Kvapilovi, který je autorem libreta k romantické pohádkové opeře Antonína Dvořáka, Rusalka.

Pohled z rozhledny Bolfánek na městys Chudenice, okres Klatovy. Zdroj: Wikimedia Commons, volné dílo
Pohled z rozhledny Bolfánek na městys Chudenice, okres Klatovy. Zdroj: Wikimedia Commons, volné dílo

Nenechte si ujít výlet na zámek Chudenice a návštěvu muzea Josefa Dobrovského v Pošumaví. Je plný nejrůznějších zajímavostí a pozoruhodností, které obohatí váš cestovatelský deník.

Turistické informace

Aktuální informace o otevírací době a vstupném najdete na webových stránkách zámku Chudenice. Klikněte zde.

Kde leží Chudenice?

Kraj: Plzeňský
Okres: Klatovy
Městys: Chudenice

Kontakt

Starý zámek Chudenice
Muzeum Josefa Dobrovského
U Černínského zámku 1
339 01 Chudenice

tel: +420 376 398 100
e-mail: StaryZamekChudenice@email.cz
www.zamekchudenice.cz

Tip na fajn výlet

Vyrazte do Pošumaví a zpestřete si výlet na zámek v Chudenicích návštěvou rozhledny Bolfánek, procházkou Severoamerickou přírodou a půvabnou lesní krajinou po naučné stezce Žďár.