Automaticky zřizované datovky. Kde zjistit, jestli bude zřizena i vám. Jak ji používat či zrušit

Zdroj: mojedatovaschranka.cz

Datová schránka nám může značně ulehčit komunikaci s úřady. Avšak ne pro každého má smysl. Mnoho lidí ani neví, že jim bude zřízena. Můžete ji pak začít využívat, nebo (pokud to zákon umožňuje) zrušit ji. Nejhorší však je ignorovat ji. Jak zavádění datovek probíhá a jak s nimi pracovat? Jak předem zjistit, jestli se týká právě vás?

 Proč a komu jsou nově zaváděny

Počátkem letošního roku došlo díky změně zákona k automatickému zřízení datových schránek subjektům, které je dříve mít nemusely. Nově se jedná o živnostníky, spolky, nadace a některé fyzické osoby. V podstatě o všechny subjekty vedené v registru osob (ROS). Problém je, že někteří lidé vůbec netuší, že do dané kategorie spadají také. Nejste náhodou mezi nimi také vy či vaši (pra)rodiče?

Jak bude vše probíhat

Zavedení nových datových schránek postupně probíhá ve třech vlnách od ledna do března 2023, kdy budou noví uživatelé datovek postupně dostávat své přihlašovací údaje.

Novým uživatelům přijdou přihlašovací údaje doporučeným dopisem se žlutým pruhem. Schránky budou zpřístupněny po prvním přihlášení nebo, a nyní pozor, automaticky po uplynutí lhůty 15 dnů po zřízení v případě, že se uživatel během této doby do schránky sám nepřihlásí.

Se zrušením datovky to není jednoduché

Datovou schránku můžete znepřístupnit, nikoli však zrušit. Znepřístupnění datové schránky je možné v případě datových schránek fyzických osob provést na žádost, tzn. např. na kontaktním místě Czech POINT nebo po přihlášení do datové schránky prostřednictvím Identity občana přímo v nastavení schránky.

V případě datových schránek zřizovaných ze zákona (podnikající fyzické a právnické osoby) datovou schránku ovšem není možno na žádost znepřístupnit. Znepřístupnění probíhá pouze ze zákonných důvodů, tj. např. z důvodu výmazu subjektu ze zákonem stanovené evidence (ukončení podnikání), úmrtí, omezení na osobní svobodě, apod. K vlastnímu zrušení datové schránky dochází až uplynutím tří let od znepřístupnění datové schránky z důvodu úmrtí či výmazu ze zákonem stanovené evidence.

Zrušená vs. pozastavená živnost

Jestliže jste svou živnost již dříve zrušili (tj. byl proveden výmaz ze zákonem stanovené evidence a podnikání bylo oficiálně ukončeno) schránka vám zřízena nebude. Pokud jste však svou živnost jen pozastavili, pak vám datovka bude automaticky zřízena.

Jak zjistit, jestli bude datovka zřízena i vám

Prozatím vám žádné oznámení nepřišlo a vy nevíte, jestli jste se jen ještě nedostali na řadu, nebo jestli se vás datovka netýká. V tomto případě můžete využít vyhledávač na webu mojedatovaschranka.cz. Stačí zadat své IČO a zjistíte, jestli vám bude schránka zřízena.

Jak s datovkou pracovat

Informace k postupu pro práci s datovou schránkou najdete ve spodní části webové stránky v názornému videu, případně zde.

Víte, kdo nejčastěji vůbec netuší, že se nová datovka týká i jeho? Čtěte zde:

Nemilé překvapení v podobě automaticky zřízené datovky. Kdo o ni nejčastěji nemá ani tušení a co riskuje