Hvězdárna a planetárium v Hradci Králové: Přistálo u hvězdárny UFO?

Zdroj foto: Hvězdárna a planetárium v Hradci Králové
Zdroj foto: Hvězdárna a planetárium v Hradci Králové

Přeneste se na chvíli do jiné galaxie a prozkoumejte hvězdnou oblohu nad metropolí východních Čech. Hvězdárna a planetárium v Hradci Králové vám svými dalekohledy ukáže fascinující svět nad námi, vesmírný prostor, jehož jsme součástí. Neméně zajímavá je architektonicky řešená budova digitálního planetária. Připomíná vám svým tvarem UFO? Vyrazte na výlet do Hvězdárny a planetária v Hradci Králové, stojí za to! Čeká vás virtuální cesta prostorem a časem, pozorování oblohy umělé i skutečné. Poznejte zákonitostí vesmíru!

Hvězdárna a planetárium v Hradci Králové zve za hvězdnými zážitky

Na jednom z nejkrásnějších míst, na hřebenu mezi Zámečkem a Novým Hradcem Králové, odkud se otevírá pohled na západ do polabské nížiny a na jižní protáhlé údolí se zrcadlí hladiny rybníků Datlíka a Roudničky, stojí královéhradecká hvězdárna. Kromě tradičních projekcí hvězdné oblohy nabízí Hvězdárna a planetárium v Hradci Králové večerní programy a pozorování, ukázky dalekohledů, programy pro děti s astronomickou pohádkou, astronomický kroužek, zajímavé přednášky a výstavy.

Staňte se členem FB skupiny Fajnvylety.cz a získáte přístup ke stovkám tipů na zajímavé výlety. Podělte se o fotky a zážitky z vašich výletů.

Zdroj foto: Hvězdárna a planetárium v Hradci Králové
Zdroj foto: Hvězdárna a planetárium v Hradci Králové

Přiletělo digitální planetárium z vesmíru?

Kdepak, stojí pevně na zemi. Tato moderní futuristická stavba na první pohled připomíná mimozemský létající talíř, který však skrývá moderní digitální planetárium s interaktivními expozicemi.

  • „Mikrosvět – makrosvět“ je expozicí, která znázorňuje obrovský rozsah měřítek, s nimiž se v přírodě setkáváme. Je tvořena exponáty, mj. mlžnou komorou, plazmovou koulí nebo modelem vesmíru, a světelnými panely doplněnými několika velkoplošnými dotykovými monitory.
  • „Energie – formy a přeměny“, v této expozici se stručně a přehledně seznámíte s některými základními fyzikálními zákony. Expozici tvoří efektně nasvětlené panely, dotykové monitory a exponáty; je zde například model konvekce, infrakamera nebo spektrální lampa.
  • Na terasách pak expozice doplňují meteorologická stanice a robotický dalekohled – exponát, který demonstruje možnosti pozorování oblohy prostřednictvím vzdáleně řízeného teleskopu.
Zdroj foto: Hvězdárna a planetárium v Hradci Králové
Zdroj foto: Hvězdárna a planetárium v Hradci Králové

Vykročte po planetární stezce za poznáním Sluneční soustavy

Chcete se seznámit nejen se vzdálenostmi, velikostmi a vlastnostmi těles Sluneční soustavy, ale zároveň poznat i malebnou krajinu městských částí Nový Hradec Králové, Zámeček, Roudnička a Kluky? Pak se vydejte po naučné cestě nazvané Planetární stezka, která začíná před královéhradeckou hvězdárnou. Je dlouhá 6,5 km a na každé ze 13 zastávek najdete spoustu zajímavostí o Sluneční soustavě.

Prozkoumejte naši Galaxii na galaktické stezce

Galaktická stezka zobrazuje jedenáct objektů v naší Galaxii (Mléčné dráze) a navíc jednu sousední galaxii, Velké Magellanovo mračno. Trasa naučné stezky s panoramatickými výhledy do krajiny je dlouhá 9,5 kilometru.

Zdroj foto: Hvězdárna a planetárium v Hradci Králové
Zdroj foto: Hvězdárna a planetárium v Hradci Králové

Turistické informace

Aktuální informace o otevírací době, vstupném a akcích najdete na internetových stránkách královéhradecké hvězdárny, klikněte zde.

Místo výletu

Kraj: Královéhradecký
Okres: Hradec Králové
Město: Hradec Králové

Kontakt

Hvězdárna a planetárium v Hradci Králové
Zámeček 30
500 08 Hradec Králové

tel.: +420 737 456 777
e-mail: astrohk@astrohk.cz
www.astrohk.cz

Tip na fajn výlet

Zažijte pohled na probouzející se Hradec Králové, nebo na něj shlížejte při večerním soumraku plném světel a samozřejmě i během dne? Bílá věž je tím místem, odkud uvidíte věnné město českých královen jako na dlani.