Půlkilometrová fronta na peníze. Pokud toužíte získat výroční bankovku, pospěšte si. Dnes začíná její prodej

Zdroj: TZ ČNB

Od dnešního dne, tedy 8. února 2023, je v prodeji výroční tisícikoruna s kolkem. Je to v pořadí druhá česká bankovka opatřená speciálním přítiskem. První byla stokoruna vydaná v roce2019 u příležitosti 100 let od měnové odluky od Rakouska-Uherska.

Množství této výroční bankovky je však omezené a dá se předpokládat, že nejen vášniví sběratelé, ale také řadoví občané bez sběratelského pouta k penězům si budou chtít výjimečný kousek pořídit. Kde a za kolik ji získáte?

30leté výročí

Prvního ledna r. 1993 došlo k rozdělení České a Slovenské Federativní Republiky na dva samostatné státy, což si vyžádalo také nutnost řešit do té doby společnou měnu. K 8. únoru 1993 proběhla měnová odluka, kterou zanikla československá koruna. A právě dnes uběhlo od tohoto dne přesně 30 let.

Jak bankovka vypadá

Česká národní banka (ČNB) vydává k tomuto výročí úspěšného rozdělení česko-slovenské měny novou bankovku 1 000 Kč s přítiskem v podobě bankovkového kolku a výročního loga. Celkem bude vydáno do oběhu 200 000 kusů bankovek.

Výroční bankovku tvoří tisícikoruna vzoru 2008 s přítiskem na lícní straně kuponu. Vzhledem k tomu, že bankovka odkazuje na 30. výročí vzniku české a slovenské koruny, s nímž bylo spojené mimo jiné kolkování bankovek, tvoří tento přítisk právě motiv dobového tisícikorunového bankovkového kolku z roku 1993 a také výroční logo 30 let ČNB od akademického malíře Jana Solpery. Přítisk nemá vliv na hodnotu ani platnost bankovky, lze ji tedy použít k platbám za zboží a služby.

Kde a za kolik bankovku získáte

Bankovka je k dostání od 8. února 2023 výměnou za jiné české bankovky a mince v hodnotě 1 000 Kč, a to pouze osobně na pokladnách v Praze, Českých Budějovicích, Plzni, Ústí nad Labem, Hradci Králové, Brně a v Ostravě v prodloužených pokladních hodinách od 7:30 do 16:00 hod. Limit výměny je stanoven na 5 kusů výročních bankovek na osobu. Bankovky se nedají předem objednat ani zaslat.

Velký zájem

Nová výroční bankovka se těší velkému zájmu, o čemž svědčí také dopis jednoho čtenáře z Ostravy, který nám napsal: „Ráno cestou do práce jsem v centru Ostravy uviděl frontu před ČNB. Napadlo mě, že vydali nějakou extra minci. Ale pak jsem si všiml, že fronta je i před nedalekou Komerční bankou. To mě vylekalo. Už jsem se loučil se svými úsporami. Naštěstí se záhy ukázalo, že je to ta stejná fronta. Táhla se od ČNB kolem bývalé budovy spořitelny celou ulicí Tyršovou a zatáčela se kolem budovy Komerční banky. Délku fronty odhaduji tak na 500 metrů.“

Sběratelská  hodnota

Jak již bylo řečeno, tzv. přítisk nemá vliv na nominální hodnotu bankovky, která činí tisíc korun. Lze ovšem předpokládat, že její neoficiální hodnota časem poroste. I když za ní stále nakoupíte pouze zboží v hodnotě tisíc korun, na sběratelském trhu bude mít postupně hodnotu vyšší. Nehledě na to, že vzácná tisícikoruna je také originálním dárkem.