Více jak dvě třetiny Čechů se obávají, že letos nevyjdou s penězi. Jaký bude vývoj cen a inflace?

Zdroj: Pexels/Andrea Piacquadio

ČESKO – Lednová inflace „vyskočila“ až k 17,5 procentům a zboží na pultech obchodů opět podražilo. Mohlo by se tedy zdát, že Česko se ve vlně zdražování definitivně zacyklilo. Odborníci jsou ale přesvědčeni, že jsme naopak již dosáhli k vrcholu a situace se postupně bude stabilizovat – tomu pak má nahrávat i nebývale silná koruna. Kdy by se tedy ceny mohly začít vracet k normálu?

Podle nedávného průzkumu agentury IPSOS se na 70 % Čechů obává, že letos budou mít problém vyjít s penězi. Průzkum také ukázal, že v loňském roce se zhoršila finanční situace 56 % sledovaného vzorku. A není divu. Vysoká inflace v kombinaci drahými energiemi a pohonnými hmotami se podepsala v cenách prakticky všech produktů. I v případě snahy o určité uskromnění pak příliš mnoho možností nebylo, jelikož dramaticky podražily i základní potraviny. Nejvíce vejce (o 85 %), cukr (o 84,7 %), ale i mouka (o 44,2 %) či maso (vepřové i kuřecí přes 30 %).  Lednová inflace pak vystoupala až nad 17 %, podle analytiků by však postupně mělo docházet k jejímu poklesu. Česká národní banka ve své predikci zmiňuje její snížení k jednociferné hodnotě již v závěru letošního roku. Ruku v ruce s tím by pak mělo dojít i k poklesu cen v obchodech.

Relativně pozitivní výhledy do budoucna

„V lednu rostly ceny potravin meziročně o 25 %, doznívá stále růst nákladů z loňského roku, ale vývoj cen výrobců v zemědělství ukazuje, že růst zpomaluje. Výrobní ceny v zemědělství by měly klesnout. Hlavní scénář je, že meziroční růst cen potravin se bude v dalších měsících výrazně tlumit,“ ubezpečil ekonom Radomír Jáč. Dle jeho slov přitom lednová inflace naplnila očekávání, jelikož svou roli sehrály ceny pro domácnosti, které výrazně stouply.  Přitom výhled do dalších období je dle analytiků takový, že i ceny elektřinu a plynu klesnou a snižovat by se měla – vzhledem k tomu, že spotřeba českých domácností průběžně klesala – i inflace. K tomu pak nepochybně přispěje také stále velmi silná koruna. „Výhled do dalších období je takový, že ceny elektřiny a plynu klesnou, měl by se tlumit i meziroční růst cen potravin. Snižuje se spotřeba domácností, což samo o sobě tlumí inflaci, stejně jako silná koruna,“ uzavřel Jáč s tím, že pevně věří, že obavy z inflace budou postupně odeznívat.

Silná koruna by mohla zpomalit inflaci

Ačkoliv kurz koruny v posledním roce velmi kolísal, hlavní trendy jsou zřejmé: oslabení koruny po začátku války na Ukrajině vyrovnávala Centrální banka skrze intervence, od května ale měna průběžně posilovala. Aktuálně tak je možné koupit euro za méně než 23,70 Kč, což v důsledku nejenže přispívá ke snižování inflace, ale i zlevňování nákupů v zahraničí. Naopak komplikace je to pro tuzemské exportéry. „Exportéři by v případě, že by tento kurz vydržel po celý rok, tratili kolem 210 miliard z tržeb. Přičtěte k tomu ještě úrokové míry, a když k tomu přidáte ještě inflaci, je to takový koktejl, který by mohl být – a pro některé už i byl – prostě fatální,“ shrnul místopředseda Asociace exportérů ČR, Otto Daněk.