Ceny energií ubraly Benešovu peníze na řadu projektů. Prioritou jsou soláry. A co dál?

Ilustrační foto: unsplash

BENEŠOV – Plány benešovské radnice na letošní rok omezily náklady. Nezbylo než přehodnotit priority a zařadit do plánovaných akcí úsporná opatření.

Soláry

Jednou z priorit je umístit letos solární panely na výrobu elektřiny na městské objekty. Náklady na pořízení mají dosáhnout 70 milionů korun. Soláry by mohly být na budově kulturního domu, na střechách ZŠ Karlov, ZŠ Jiráskova, ZŠ Dukelská a městské knihovny. Městská sportovní zařízení zjišťují možnosti umístění FVE na budovu zimního stadionu a plaveckého bazénu. Radnice si nechává na vybraných budovách zpracovat analýzu umístění fotovoltaických elektráren.

Půdní vestavba ZŠ

Na modernizaci Základní školy Na Karlově připadne dalších 37 milionů korun. Budova dostane půdní vestavbu. Pro lepší přístup i prosklený výtah. Venkovní vzhled školy, která se nachází v památkově chráněné zóně a sousedí s torzem gotického kostela Nanebevzetí Panny Marie, zůstane zachovaný. Práce mají odstartovat v červnu.

Jiráskova v červnu

Obyvatelé Benešova se také v červnu projdou zrekonstruovanou Jiráskovou ulicí. Už v loňském roce začala celková přestavba ulice novými povrchy, mobiliářem a městskou zelení. V ulici je nový vodovod i kanalizace. Náklady si podle radnice vzhledem k rozsahu oprav vyžádají ještě 20 milionů korun.

 

Zdroj: Zhotovitel studie AND spol. s r.o.
Vizualizace: zdroj MěÚ Benešov-projekty