VIDEO: V pondělí ráno byli sraženi dva chodci v Brně a jeden v Blansku

Foto: Policie JMK

BRNO, BLANSKO – Minulý rok se stalo přes 330 nehod s účastí chodců, čtyři lidé zemřeli. Proto se policisté častěji zaměřují na přestupky chodců.

V pondělí ráno dopravní policisté řešili další tři nehody s účastí chodců. Dvě se staly v Brně a třetí v Blansku. Nejvážnější nehoda, ze které je videozáznam, se ale odehrála krátce před šestou hodinou ranní v brněnských Černovicích, kde došlo na přechodu pro chodce ke sražení ženy. Vážněji zraněnou chodkyni museli z místa zdravotníci urgentně transportovat do nemocnice. Na chodce se dopravní policisté zaměřili i minulý týden. V jeden den odhalili 133 přestupků. „Při přecházení vozovky buďte obzvlášť opatrní. Důležité je pamatovat, že chodec nemá před rozjetým automobilem absolutní přednost, a to ani na vyznačeném přechodu,“ varoval policejní mluvčí Petr Vala.

Staňte se členy FB skupiny Život v Jihomoravském kraji a žádná zpráva z kraje vám neunikne. Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

Na nebezpečí, které hrozí  chodcům při přecházení vozovky, upozorňují jihomoravští policisté neustále. Zejména pak v těchto dnech, kdy je snížená viditelnost, je klíčové nosit oblečení z jasných barev a k tomu využívat i reflexní prvky a doplňky. Tyto se vyplatí nosit nejen mimo obec, kde je to pro chodce navíc povinné, ale i ve městech. Bohužel ale statistika sražených chodců za minulý rok nevyznívá nejlépe. V roce 2022 došlo na jihomoravských silnicích k 335 nehodám s účastí chodců. To je oproti předcházejícímu roku 2021 nárůst o 48 střetů. Z toho bylo chodci zaviněno 103 nehod. Těžce zraněno bylo 50 osob, čtyři lidé střet s vozidlem nepřežili.