Kaufland v Michli zavádí zálohování plechovek a PET lahví

Prázdné plechovky a plastové láhve můžete místo do kontejneru odvézt i do obchodu. / Zdroj: MČ Praha 4

PRAHA – Odvézt prázdné PET láhve a plechovky do obchodu místo do kontejneru a dostat za ně slevový kupon na nákup mohou od konce února zákazníci Kauflandu v Michli. Jde o pilotní projekt zpětného odběru obalů, který podporuje i Ministerstvo životního prostředí.

Princip nového systému třídění plastových lahví a plechovek je podobný jako u vracení zálohovaných skleněných lahví. Cestou na nákup s sebou vezmete prázdné obaly, které v nákupním vozíku pohodlně odvezete ke třídičce uvnitř obchodu. Ta PET láhve či plechovky slisuje přímo na místě. Za vrácené obaly zákazníci Kauflandu obdrží slevové kupony na různé skupiny zboží, které pak budou moci při svém nákupu uplatnit.

Staňte se členy FB skupiny Život v Praze a žádná zpráva vám neunikne. Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

Systém zálohování plechovek a PET lahví byl ve vybraných prodejnách Kaufland a Lidl po celé republice spuštěn 23. února. Podle radního pro životní prostředí Prahy 4 Tomáše Hrdinky doplní na Čtyřce především síť kontejnerů na třídění kovového odpadu. „Zájem našich obyvatel o třídění kovového odpadu včetně nápojových plechovek je totiž tak velký, že je jakákoliv nabídka ze strany soukromého sektoru velmi ceněná a žádoucí,“ říká Hrdinka.

Ministerstvo životního prostředí připravuje návrh zákona o zálohách, který by měl legislativně umožnit plošné zálohování PET lahví, plechovek i dalších typů obalů. Funkčním zálohovým systémem na PET lahve a plechovky v současnosti disponuje již celkem třináct evropských zemí včetně Slovenska. „Na příkladu Slovenska můžeme vidět, že úplně vymizely plechovky a PET láhve ve volné přírodě,“ uvedl náměstek ministra životního prostředí Petr Hladík. Systém zpětného odběru obalů tak brání znečištění životního prostředí.

Za vrácení PET lahví a plechovek dostanete kupon na slevu určitého zboží. / Zdroj: MČ Praha 4
V zázemí obchodu se PET lahve slisují. / Zdroj: MČ Praha 4