Úchvatné představení Živý vesmír zhlédnete ve Hvězdárně a planetáriu Brno

Zdroj: Hvězdárna a planetárium Brno

Hvězdárna a planetárium Brno vám přináší novinku v podobě pořadu Živý vesmír. Představení, ve kterém poznáte, jak život proměnil Zemi v obyvatelnou planetu, kde jinde ve vesmíru se život také nachází, či díky jakým technologiím ho můžeme najít, obdrželo cenu za svůj přínos k popularizaci vědy na přehlídce Fulldome Festival Brno 2022. Vydejte se na úchvatnou pouť vesmírem!

Během programu zažijete celou řadu příběhů. Například ten, jak před více než dvěma miliardami let upadla Země do hlubokého chladu. Kdo to způsobil? Vědci podezírají malinké foto-syntetizující organizmy, díky kterým došlo k přeměně velkého množství metanu v atmosféře na oxid uhličitý a vodu, a tak i k poklesu teploty na většině povrchu planety pod nula stupňů Celsia. Výsledkem bylo hromadné vymírání.
Na tomto příkladu složitého vztahu mezi živými bytostmi a neživou přírodou odhaluje představení překvapivé cesty, kterými se ubírají dějiny naší planety. Dozvíte se také odpověď na otázku, jak můžeme odhalit život na vzdálených exoplanetách, aniž bychom k nim vyslali kosmickou sondu. Velkou roli může sehrát třeba Vesmírný dalekohled Jamese Webba. Vědci ale také pátrají po „technopodpisech“, jako je umělé rádiové záření, nebo „spektrálních podpisech“ způsobených znečištěním průmyslovými látkami… Navštívíte ale také pozemské jezero na vrcholu chilské sopky ve výšce skoro šest tisíc metrů nad mořem, kde žije podivuhodně bizarní měňavka Cabrolae amoeba.

Nenechte si pořad Živý vesmír ujít! Hvězdárna a planetárium Brno ho vysílá již od 3. března 2023 v pravidelných intervalech. Další podrobnosti naleznete na stránkách hvězdárny, kde lze zakoupit vstupenky a získat aktuální informace.