Kroměřížská nemocnice nabídne lepší péči diabetikům se zrakovými vadami

Ilustrační foto

UHERSKÉ HRADIŠTĚ – Kroměřížské oftalmologické oddělení, tedy oddělení očního lékařství, si připsalo významný úspěch. Letos se mu podařilo získat statut makulárního centra, díky čemuž může poskytnout komplexnější péči pacientům s cukrovkou obou typů. Pacienti s těmito problémy tak už nemusí jezdit až do Zlína.

Pacienti s diabetem se v přibližně čtvrtině případů potýkají s komplikacemi v souvislosti se zrakem, a to takzvanou diabetickou retinopatií. Jednou z hlavních příčin zhoršení zrakové ostrosti je přitom diabetický makulární edém, který je nutno zavčasu řešit, aby nedošlo k nevratnému poškození zraku. „Je opravdu velmi důležité, aby pacienti s cukrovkou chodili na vyšetření očního pozadí ke svému očnímu lékaři. Obávaným problémem je u diabetiků otok na sítnici v místě nejostřejšího vidění, u kterého je podstatné včasné zahájení léčby,“ apelovala oftalmoložka Veronika Kratochvílová, zodpovědná za provoz makulárního centra.

Staňte se členy FB skupiny Život ve Zlínském kraji a žádná zpráva z kraje vám neunikne.  Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

Pacient, který s uvedeným problémem do ambulance zavítá, podstoupí vyšetření očního pozadí, na základě nálezu se pak případně doplní fluorescenční angiografie a vyšetření pomocí přístroje OCT. Právě ten byl v Kroměřížské nemocnici před rokem nahrazen modernějším typem, díky čemuž je možné stanovit, zda je přítomen diabetický makulární edém, a také sledovat efekt samotné léčby. „Po sérii vyšetření je stanoven postup léčby, kdy je pacientovi nejprve provedena laserová terapie. Pokud otok na sítnici trvá, přichází na řadu terapie spojená s aplikací takzvané ANTI-VEGF látky, která se injekčně vpravuje do sklivce,“ vysvětlila Kratochvílová.