Finmex: Jak ovlivní změny v důchodech současnou střední generaci?

V roce 2024 bude český důchodový systém čelit silnému náporu. Podle expertů je současný model s ohledem na vzrůstající počet vyplácených penzí a schodek státního rozpočtu neudržitelný. Koalice připravuje návrh důchodové reformy, který pomůže snížit tlak na státní rozpočet. Podle nejnovějších zpráv prozatím nedojde k posunu věku odchodu do penze na 68 let. Přesto důchodová reforma generaci současných čtyřicátníků, třicátníků a mladších výrazně ovlivní.

Nižší valorizace důchodů ušetří miliardy korun

O nutnosti důchodové reformy se mluví už po desetiletí. Přesto dosud žádná vláda nenašla politickou odvahu k nepopulárnímu kroku přistoupit. Změny plánuje současná vláda prosadit například v oblasti valorizace důchodů. V rámci úspor počítá s růstem důchodu pouze o třetinu růstu reálných mezd. Pomalejší zvyšování penzí ušetří státnímu rozpočtu každý rok několik miliard, komentuje Martin Maršovský, hlavní manažer Finmex Academy. Dojít má také ke změně termínů pro valorizaci. Zatím co jsme za poslední rok byli svědky opakované valorizace penzí, nově by se stanovil jeden mimořádný termín na celý kalendářní rok.

Vývoj výdajů na penze (v miliardách Kč)

2022 574,9
2021 519,584
2020 507,631
2019 459,308
2018 423,678
2017 404,468
2016 394,467
2015 386,52
2014 376,406
2013 372,335

Zdroj: Lidovky.cz

Budoucí penzisté budou v nevýhodě

Reforma a zpomalení valorizace penzí sníží výši důchodů pro mnoho dalších let. Ti, kteří v budoucnu nastoupí do penze, budou z důvodu zpomalení růstu důchodů pobírat nižší penzi než současní penzisté. Rozdíl může být v řádu jednotek tisíc. Penzisté, kterým se v loňském roce 3x valorizovaly důchody, budou natrvalo zvýhodněni oproti těm, kteří nově vstoupí do důchodového systému. „Starší důchodci budou zvýhodněni před těmi novými. A bude to na delší dobu. Těch, kterých se tato nevýhoda bude týkat, bude přibývat. Ze začátku to bude nižší počet a ten poroste. Je to klíčová nespravedlnost té současné úpravy. Všechno se to přitom kumuluje a to znevýhodnění nových důchodců bude dlouhodobé,“ sdělil hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda.

Koncem února vláda schválila jednorázovou změnu valorizace důchodů, od které si pro rok 2023 slibuje úsporu 20 miliard. Průměrný důchod tak od června nevzroste o 1 770 Kč, ale jen o 760 Kč. Do roku 2023 penzisté přijdou až o 250 miliard korun. Po poradách s experty se na stranu premiéra Petra Fialy přiklonil také nový český prezident Petr Pavel a navrhované zpomalení valorizace stvrdí svým podpisem. Snížení mimořádné valorizace může zvrátit ještě žaloba opozičního hnutí ANO, kterou se bude zabývat Ústavní soud.

Důchody v Česku

2,84 milionů celkový počet vyplácených důchodů
2,37 milionů celkový počet vyplácených starobních důchodů
19 438 Kč průměrná výše starobního důchodu k lednu 2023

Zdroj: Lidovky.cz

Poroste počet seniorů závislých na sociálních dávkách

Podle ombudsmana Stanislava Křečka hrozí, že v budoucnu poroste počet seniorů bez nároku na důchod. V Česku by se tak mohla zvyšovat skupina lidí závislá na sociálních dávkách. Růst by tak mohl počet lidí ohrožených chudobou.

Bez důchodu budou v budoucnu pravděpodobně také lidé, kteří nesplní podmínku 35 odpracovaných let. To mohou být například osoby, které část života strávily v domácnosti, nebo nemohly najít zaměstnání, a proto byly dlouhodobě vedeny na úřadu práce. Důchodové pojištění si můžete platit od 18 let dobrovolně, aniž byste byli zaměstnaní. Účast na důchodovém pojištění pro dobrovolné plátce je omezená na 15 let. V roce 2023 je pojistné stanovené na minimální částku 2 823 Kč.

Zkrátka přijdou studenti i pracující v zahraničí

Smůlu budou mít nejspíš také studenti, kteří studovali po roce 2010. Studium se od data 1. 1. 2010 nebude započítávat do náhradní doby pojištění pro přiznání důchodu. Nárok na důchod nebudou mít také lidé, kteří část života pracovali v zahraničí a nesplní tak podmínku 35 odpracovaných let v České republice.

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka prosazoval zkrácení doby důchodového pojištění z 35 na 25 let už loni. Podporu pro svůj návrh však nezískal, proti bylo především ministerstvo financí. Důvodem jsou obavy, aby lidé a firmy po 25 letech nepřestali odvádět sociální pojištění.

Podle nejnovějších zpráv ministr Marian Jurečka nepočítá se zvyšováním věku odchodu do důchodu na 68 let. Plánuje vycházet ze stávající hranice 65 let. Nárok na přiznání důchodu by se podle něj měli vyvíjet od více faktorů, než je věk. Roli by měl hrát především počet odpracovaných let, ale i charakter vykonávané profese nebo vývoj věku dožití. „Není to věc, která by byla uzavřena. Mým cílem je mít v řádu týdnů co možná nejširší shodu nad důchodovou reformou,“ doplnil Marian Jurečka.

Budoucí penzisty čekají horší podmínky

Generace současných čtyřicátníků, třicátníků a mladších čekají ve srovnání se současnými penzisty při vstupu do penze horší podmínky. Zpomalení valorizace důchodů bude znamenat nižší penze. Není také vyloučeno, že se v budoucnu posune hranice věku pro odchod do důchodu. Generace, která půjde do penze v horizontu 20-30 let, by proto neměla plně spoléhat na stát. Pokud chcete být na stáří zajištění, je nutné spořit a vhodně investovat.

Vstupte do Finmex Academy a naučte se rozumět financím. Budete vědět, jak zhodnotit své finance, abyste pro sebe i svou rodinu zajistili spokojený život i pohodlné stáří.