Pět lesních požárů na Vysočině během pár dní. Škody vyšplhaly na stovky tisíc

Foto: HZS Kraje Vysočina

KRAJ VYSOČINA – Hned několik výjezdů k požárům lesního porostu zaznamenali od minulého víkendu vysočinští hasiči. Zatímco u Žirovnice na Pelhřimovsku za sebou plameny nechaly jen sedmitisícovou škodu, u Chlumu na Třebíčsku to bylo téměř čtvrt milionu.

K požáru lesa u Chlumu vyrazily v sobotu 18. března odpoledne čtyři hasičské jednotky. „Plameny za sebou zanechaly škodu 210 tisíc korun. Hasiči svým zásahem uchránili majetek za půl milionu korun. Požár zapříčinila nedbalost,“ uvedla mluvčí krajských hasičů Petra Musilová.

Staňte se členy FB skupiny Život v kraji Vysočina a žádná zpráva vám neunikne. Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

Další požár, tentokrát se škodou sedm tisíc korun, vznikl v úterý 21. března dopoledne při pálení klestu u Žirovnice na Pelhřimovsku „Požár suché trávy a malých stromků na ploše 10×50 metrů se zasahujícím jednotkám podařil lokalizovat po pár minutách intenzivního hašení,“ sdělila mluvčí. Do hodiny pak hasiči plameny zcela zlikvidovali.

Oheň se tento týden nevyhnul ani Žďársku. Zásah deseti hasičských jednotek a vyhlášení druhého stupně požárního poplachu si ve středu 22. března vyžádal rozsáhlý požár u Rovečné. S plameny hasiči bojovali skoro čtyři hodiny, odhad škody je 45 tisíc korun. I tento požár začal kvůli nedbalosti.

Ke dvěma požárům vyjížděli hasiči i ve čtvrtek 23. března. Kolem poledne hořelo v lese u Dobroutova na Jihlavsku a u Věžné na Pelhřimovsku. U Dobroutova plameny zasáhly asi 200 metrů čtverečních porostu, škoda byla odhadnuta na 20 tisíc korun. Příčinou požáru byla i tady nedbalost.

Kvůli požáru u Věžné hasiči vyhlásili druhý stupeň poplachu a na místo vyslali šest jednotek. „Na likvidaci požáru na ploše přibližně 250×150 metrů nasadili hasiči několik vodních proudů. Předběžná výše škody je 70 tisíc korun, hasiči svým zásahem uchránili majetek za 400 tisíc korun,“ dodala Petra Musilová. Při žádném z požárů ani zásahů se naštěstí nikdo nezranil.

S rozsáhlým požárem u Rovečné bojovalo deset hasičských jednotek. Foto: HZS Kraje Vysočina
U Žirovnice hořela suchá tráva a stromky. Foto: HZS Kraje Vysočina
Škoda u Věžné byla odhadnuta na 70 tisíc korun. Foto: HZS kraje Vysočina