Myslivci na Vysočině opraví pachové ohradníky u silnic. Měly by být všude tam, kde řidiči nestíhají zabrzdit

Ilustrační foto

KRAJ VYSOČINA – Osadit nebo obnovit pachové ohradníky se letos chystají myslivecké spolky na Vysočině. Speciální kolíky, rozmístěné na 112 kilometrech vybraných silnic, mají odradit zvěř od pohybu v jejich blízkosti. Kraj na to z rozpočtu vyčlenil částku 250 tisíc korun.

Hlavní součástí ohradníků je hmota s pachem predátora, zvířata se tak těmto místům instinktivně vyhýbají. Kolíky jsou obvykle umístěny v nepřehledných úsecích, kde hrozí, že řidič nestihne zabrzdit, zatímco na rovných a přehledných úsecích na zvěř upozorňují značky a řidiči tak stihnou zareagovat včas.

Staňte se členy FB skupiny Život v kraji Vysočina a žádná zpráva vám neunikne. Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

Ohradníky je nutno pravidelně obnovovat, stejně jako nástřik – tedy po dvou až třech měsících. „Vysočina hradí nákup speciální pěny a nástřiku, práci a instalaci kůlů, na kterých je pěna nastříkaná, zajišťují myslivci,“ říká radní Kraje Vysočina Pavel Hájek. Podle informací, které má kraj k dispozici, se díky tomuto ošetření snížil v regionu od roku 2009 počet střetů se zvěří o více než 50 procent.

Konkrétní umístění ohradníků je zaznamenáváno do zvláštních map. Nejvíce ohradníků je aktuálně na Třebíčsku.