Starostové v Praze se bouří: Nezavírejte lidem pobočky pošty!

Na spoustu poboček pošty se od července už lidé nedostanou. / Ilustrační foto

PRAHA – Kam si lidé budou moci zajít na poštu, ptá se řada pražských starostů po pátečním zveřejnění seznamu poboček v metropoli, které chce Česká pošta vzhledem ke své neradostné finanční situaci i změně legislativy k 1. červenci letošního roku zrušit. Nesouhlas s tímto bezohledným přístupem vůči obyvatelům se ozývá ze Žižkova, Libně i Dejvic. Starostům vadí i způsob, jakým s nimi Česká pošta o situaci komunikovala.

Česká pošta oznámila chystané uzavření celkem 35 poboček v metropoli. Mnohé z nich jsou ale v hustě obydlených čtvrtích a na vytížených místech, včetně sídlišť či stanic hromadné dopravy. To se týká například Prahy 3, kde chce pošta uzavřít dokonce 5 ze 6 svých poboček. Otevřená by měla zůstat jen ta v Olšanské ulici. „Opravdu mi nepřijde v pořádku nechat městské části s 80 000 obyvateli otevřenou jen jednu poštu,“ zlobí se starosta Prahy 3 Michal Vronský. Dodává, že s vedením Trojky Česká pošta situaci vůbec nekonzultovala. „Byť chápeme, že k redukci poboček dojít muselo, snažíme se teď přijít na to, co se s tím dá dělat,“ dodává Vronský.

Staňte se členy FB skupiny Život v Praze a žádná zpráva vám neunikne. Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

Podobně hovoří i vedení Prahy 8. „S rušením poboček, které pošta do poslední chvíle tajila a na žádný předchozí dotaz neposkytla relevantní informace, zásadně nesouhlasíme. Očekáváme, že co nejdříve dojde k dopisem slibovanému jednání ze strany České pošty, na kterém budeme důrazně požadovat přehodnocení tohoto záměru. Rušení čtyř poboček v Praze 8 je prostě neakceptovatelné, vedení MČ Praha 8 s ním nebylo předem seznámeno a nemůže s ním souhlasit,“ komentuje rozhodnutí České pošty starosta MČ Praha 8 Ondřej Gros. Na Osmičce mají zmizet čtyři pobočky pošty. O bezohlednosti České pošty hovoří na Facebooku své městské části také starosta Prahy 6 Jakub Stárek: „Česká pošta by měla postupovat ruku v ruce s místními samosprávami a ne z pozice síly. Beru to tak, že pošta tímto přejímá plnou odpovědnost za to, aby obsloužila všechny, kteří přijdou například ze zrušených poboček na již nyní přetížené pošty v Dejvicích nebo na Petřinách, a zajistí, že se nebudou tvořit fronty až na ulici. Za absolutní nesmysl považuji návrh na zavření pobočky na Dědině, mimo jiné druhém největším sídlišti v Praze 6.“