Velikonoční tvarohový bochník se sušeným ovocem. Uspokojí chuť na sladké, ale není kalorickou bombou

Foto: Rýdlová J.

Pokud máte chuť na něco sladkého, doma pečeného, a zároveň nechcete, aby to byla kalorická bomba, tento recept může být pro vás to pravé ořechové. Ořechy do něj přijdou vhod, ale pokud je nemáte, nic se neděje. Vystačíte si s trochou sušeného ovoce, tvarohem a klasickými ingrediencemi.

Suroviny

370–400 g hladké mouky (případně více podle potřeby)

150 g rozpuštěného másla (nebo Hery)

125 g cukru

1 a ½ prášku do pečiva

250 g měkkého tvarohu ve vaničce (ne odtučněný)

2 vejce

oříšky, slunečnicová semínka

sušené ovoce (rozinky, brusinky, fíky, meruňky atd.)

100 g čokolády na polevu

Kyselejší marmeláda, např. rybízová (není nutná)

Poznámka k mouce

Klasickou pšeničnou hladkou mouku můžete částečně nahradit mohou z nutričního hlediska výživnější, např. pšeničnou jemně mletou celozrnnou. Díky tomu, že je v ní rozemleté celé zrno včetně obalu, zachovává si minerály a vlákninu. Můžete také sáhnout po jiné než pšeničné mouce, např. špaldové. Pro začátek však jiné mouky přidejte raději méně (např. jen ¼ ) a odzkoušejte si, jak se chová. Těsto bude mít totiž trochu jiné vlastnosti a gramáž pro mouku celkově pak bude potřeba upravit podle konzistence těsta.

Postup

Pokud máte ořechy a větší kusy sušeného ovoce, nakrájejte je na menší kousky. Suché ořechy a sušené ovoce je dobré namočit na 1–2 hod. do vody, aby nasály vodu a byly šťavnatější.

V míse rozmíchejte cukr v rozpuštěném tuku, postupně vmíchejte tvaroh, vejce, sušené ovoce a mouku. Mouku nedávejte celou najednou, ale do trochy bokem rozmíchejte kypřicí prášek. Mouku s práškem zapracujte do těsta nakonec.

Celkové množství mouky závisí na surovinách, které použijete, např. na hustotě tvarohu. Těsto by nemělo být řídké, má ale hustší. Ke konci jej zpracujte rukama a vytvarujte z něj kulatý či oválný bochník. Je-li bochník upečený, poznáte pomocí dřevěné špejle. Pokud se na ní nepřichytí syrové těsto, a navíc okraje těsta se odlepují od plechu, je hotovo. Můžete péci v troubě nebo větší remosce.

Tip

Jestliže si hlídáte kalorie, následující krok vynechejte. Vychladlý mazanec potřete marmeládou a polejte čokoládovou polevou. Tu připravíte tak, že do kastrůlku nalámete čokoládu na menší kousky a přilejete malé množství vařící vody. Na mírném plamenu za neustálého míchání necháte čokoládou rozpustit. Výsledná směs musí být tak hustá, abyste ji mohli nalít na moučník a ona nestekla. Pokud ji uděláte příliš řídkou, zahustěte ji kakaem, které však musíte dobře rozmíchat.

Přejeme dobrou chuť!