Péči o rizikové novorozence zajišťuje v novoměstské nemocnici nová ambulance

Foto: Nemocnice Nové Město na Moravě

NOVÉ MĚSTO NA MORAVĚ – Dětské oddělení nemocnice v Novém Městě na Moravě se tento měsíc rozrostlo o další ambulanci. Pomoc zde najdou nedonošená miminka, ale i ta, která během prvních měsíců řádně neprospívají.

„O zavedení provozu takovéto ambulance jsme uvažovali dlouho. Teď se nám podařilo doladit koncept jejího fungování. A máme také dostatek zkušených lékařů, kteří mohou zajišťovat péči,“ vysvětluje otevření nové speciální poradny primář dětského oddělení Matouš Záleský.

Staňte se členy FB skupiny Život v kraji Vysočina a žádná zpráva vám neunikne. Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

V nové ambulanci pečují zdravotníci jak o miminka s nízkou porodní váhou a nedonošené děti, tak i o novorozence, kteří z nějakého důvodu neprospívají, jak by správně měli. „Jde o novorozence s takovými komplikacemi, jako je třeba žloutenka, potíže s kojením, chudokrevnost nebo děti, které si prošly stavy, jako jsou například syndrom dechové tísně novorozence či sepse,“ doplňuje primář Záleský s tím, že ambulance spolupracuje s dětskou neurologií, kde je vývoj některých miminek podrobněji sledován.

Nově otevřená ambulance se nachází v pavilonu 5 a ordinuje každé úterý v době od 12.30 do 14.30 hodin. „Děti si budeme obvykle zvát přímo při propuštění z novorozeneckého oddělení. Pokud by rodiče měli pocit, že jejich novorozenec vyžaduje lékařské vyšetření nebo má nějaký zdravotní problém, měli by to primárně řešit se svým dětským praktickým lékařem. Ten v případě komplikovanějšího stavu k nám dítě odešle a současně posoudí, zda stav může být řešen ambulantně, nebo akutně,“ dodává primář.

Kromě Ambulance pro rizikové novorozence jsou dětským pacientům v novoměstské nemocnici vyhrazeny tyto další ambulance: dětská všeobecná, alergologická, diabetologická, endokrinologická, gastroenterologická, kardiologická, nefrologická a ORL.