Konopiště: Na svátek bude výjimečně přístupné i hradní sklepení!

BENEŠOV – Pokud hledáte na státní svátek zajímavý a historický výlet, zkuste navštívit zámek Konopiště.

Je to bývalé sídlo arcivévody Františka Ferdinanda d’Este, jehož smrt v Sarajevu odstartovala první světovou válku. Zámek je plný uměleckých sbírek, technických památek a medvědů.
Ano, medvědů. Jejich chov má na Konopišti dlouhou tradici. První medvědy si pořídili v polovině 19. století Lobkovicové a arcivévoda František Ferdinand d´Este v tradici pokračoval. V současnosti se na Konopišti chová vzácný druh medvěda ušatého (himalajského).

Tajemné sklepení

Ale to není všechno. O státním svátku 8. května se otevře i hradní sklepení, které je normálně nepřístupné veřejnosti. Je to tajemné místo, které bylo vytesané do skály ještě v době, kdy bylo Konopiště hradem. Prohlídka je určená jen pro malé skupinky a musíte si ji rezervovat předem na e-mailu konopiste@npu.cz. Návštěva sklepení není příliš vhodná pro nejmenší děti a osoby se sníženou pohyblivostí.

Luxusní tabule

Novinkou návštěvnického okruhu, který vede reprezentačními a hostinskými pokoji prvního patra jižního křídla zámku Konopiště, je instalace honosné a luxusní pozdně barokní sladké tabule ve stylu à la française. Sladké dezerty podle dobových receptů jsou vystaveny tak, jak byly servírovány v 18. století.

Kdy, kde a jak

Zámek Konopiště je o státním svátku otevřen od 10 do 16 hodin. Vstupné do sklepení je 100 korun a prohlídka začíná v 10:20. Do ostatních částí zámku se platí podle okruhu.

Zámek se nachází asi 40 km od Prahy a je snadno dostupný autem nebo vlakem.

Mimořádná prohlídka gotického sklepení